Γνωρίζατε ότι τα πικάντικα τρόφιμα όχι μόνο είναι γευστικά, αλλά έχουν και οφέλη για την υγεία;

Τα πικάντικα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 62% των ανθρώπων λένε ότι απολαμβάνουν αυτά τα τρόφιμα. Αλλά το καυτό φαγητό μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από να αναδείξει απλώς την καυστικότητα σε μερικά από τα αγαπημένα σας φαγητά αλλά και να τα κάνει πιο γευστικά. Παρακάτω παρουσιάζονται τα οφέλη από τα πικάντικα τρόφιμα:

  1. Απώλεια βάρους:

Τα άτομα που καταναλώνουν πικάντικα τρόφιμα καίνε περισσότερες θερμίδες από άτομα που δεν καταναλώνουν. Επίσης τα άτομα που τρώνε πικάντικα τρόφιμα φαίνεται να αισθάνονται λιγότερη πείνα και να εμφανίζουν λιγότερη επιθυμία για γλυκά, αλμυρά ή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Έχει παρατηρηθεί πως η τοποθέτηση καυτερής σάλτσας στα ορεκτικά, αποδίδει λιγότερες θερμίδες από ό, τι τα πιάτα χωρίς αυτή. Τα καψοειδή, ενώσεις στις πιπεριές της Χιλής που παρέχουν καυστικότητα, βοηθούν επίσης στην τόνωση της παραγωγής φαίου λίπους, που ενισχύει το μεταβολισμό σας.

 Οι πικάντικες τροφές μπορούν να καταστείλουν την όρεξή σας. Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στο τσίλι είναι υπεύθυνη για τη θερμογενή επίδραση στο σώμα σας μετά το γεύμα. Η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας βραχυπρόθεσμα κατά περίπου 8% και τα καύσιμα λίπους να καίνε σχεδόν 16%.

  1. Υγιής καρδιά:

 Σε πολιτισμούς όπου τα πικάντικα τρόφιμα αποτελούν καθημερινότητα, οι άνθρωποι εμφανίζουν λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καψαϊκίνη που βρίσκονται στις καυτερές πιπεριές και σάλτσες που παρασκευάζονται από αυτές βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καψαϊκίνη επίσης βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στο σώμα σας, πολλαπλασιάζοντας τον ρυθμό αποικοδόμησης. Η προσθήκη μιας καυτερής πιπεριάς στο πιάτο σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τη βλάβη που προκαλεί η χοληστερόλη LDL στο σώμα σας. Επιπλέον, η καψαϊκίνη δεσμεύει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την στένωση των αρτηριών σας, αυξάνοντας έτσι τη ροή στα αιμοφόρα αγγεία σας.

  1. Αντιμετώπιση του καρκίνου:

Η καψαϊκίνη, που παρέχουν οι πιπεριές από τη Χιλή, μπορεί να εξοντώσει κάποια καρκινικά κύτταρα, ιδιαίτερα κύτταρα λευχαιμίας. Επιπλέον, το κουρκούμη, το οποίο βρίσκεται σε ορισμένες μουστάρδες και σκόνη κάρι και είναι υπεύθυνο για το ζωντανό χρώμα τους, μπορεί να εμποδίσει τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών όγκων. Μελέτες αποδίδουν αυτό στην βιοδραστική ένωση κουρκουμίνη, που βρίσκεται στο κουρκούμη. Αυξάνετε αυτά τα ισχυρά οφέλη για την υγεία σας συνδυάζοντας το κουρκούμη με το μαύρο πιπέρι, το οποίο αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά του.

  1. Μακροζωία:

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στα πόσα χρόνια θα ζήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε πιπεριά χαλαπένιο η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα χρόνια ζωή σας. Οσοι καταναλώνουν πικάντικα τρόφιμα έξι έως επτά φορές την εβδομάδα εμφανίζουν ένα επιβλητικό 14 % λιγότερων πιθανοτήτων να πεθάνουν νωρίς.

  1. Μείωση αρτηριακής πίεσης:

Οι καυτερές πιπεριές έχουν διπλά αποτελέσματα μείωσης της αρτηριακής πίεσης: η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας και η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C συμβάλλουν στην αύξηση της δύναμης των μυών του τοιχώματος της καρδιάς σας.

  1. Ενισχυτικό μνήμης και διάθεσης:

Η κουρκουμίνη (που βρίσκεται στο κουρκούμη, που δίνει το χρώμα στο κάρυ) βελτίωσε τόσο τη διάθεση όσο και τη λειτουργία της μνήμης. Ένα συστατικό του μαύρου πιπεριού λειτουργεί επίσης ως διουρητικό, το οποίο βοηθά να απαλλαγούμε από το πρήξιμο που μπορεί να μειώσει τη διάθεσή σας.

  1. Μείωση του στρες:

 Όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα, το σώμα σας αυξάνει την παραγωγή ορμονών καλής αίσθησης, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, ως μια προσπάθεια να εμποδίσει τον πόνο που βιώνεται από την θερμότητα. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση του στρες.

  1. Ανακούφιση από την συμφόριση:

 Παρατηρείτε ότι η μύτη σας στάζει αφού τρώτε πικάντικα πράγματα; Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές είναι παρόμοια με μια χημική ένωση που βρίσκετε στα αποσυμφορητικά φάρμακα.

  1. Απορρύθμιση του διαβήτη:

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καυτών τσίλι σε τακτική βάση μειώνει τις ανάγκες του σώματος σας σε ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

  1. Ανακουφίζει προσωρινά από τον πόνο:

Η καψαϊκίνη των τσίλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου με την εξάντληση της ουσίας P του σώματός σας, ενός νευροπεπτιδίου στα νευρικά κύτταρα που μεταφέρει τα σήματα του πόνου στον εγκέφαλο. Επίσης, απευαισθητοποιεί τους αισθητήριους υποδοχείς του δέρματός σας, γι 'αυτό αποτελεί ένα βασικό συστατικό στις κρέμες που ανακουφίζουν τον πόνο.

Πίσω →