Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΑυτοάνοσα ΝοσήματαΤροφές που πρέπει να αποφεύγετε με την αρθρίτιδα
  • Προστιθέμενα σάκχαρα

Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης, και ειδικά εάν έχει αρθρίτιδα. Τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε καραμέλες, σόδα, παγωτό και πολλά άλλα τρόφιμα, όπως σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσες για σαλάτες και κέτσαπ.

  •  Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα

Ορισμένες έρευνες συνδέουν το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας με φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Για παράδειγμα, τα άτομα που τρώνε πολλά επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (IL-6), C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και ομοκυστεΐνης. Αυτοί είναι δείκτες φλεγμονής.

  • Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά. Κάποια έρευνα το έχει συνδέσει με αυξημένη φλεγμονή και προτείνει ότι η χρήση χωρίς γλουτένη μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας  από εκείνα που δεν έχουν κοιλιοκάκη.

  • Τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα όπως το γρήγορο φαγητό, τα δημητριακά πρωινού και τα αρτοσκευάσματα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετη ζάχαρη, συντηρητικά, φρουκτόζη και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να είναι καλή για άτομα με αρθρίτιδα.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι περιλαμβάνουν γαρίδες, κονσέρβες, πίτσα, ορισμένα τυριά, επεξεργασμένα κρέατα και πολλά άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.

 

Πίσω →