Προστατευτικές ενώσεις

Φυτοχημικά: τονώνουν την άμυνα του οργανισμού, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι σε φρούτα και λαχανικά, όπως:

Τα φλαβονοειδή: είναι ένα μέρος της οικογένειας των φυτοχημικών που ονομάζονται πολυφαινόλες. Οι κύριες κατηγορίες των φλαβονοειδών είναι φλαβόνες, φλαβονόλες, ισοφλαβόνες, ανθοκυάνες και κατεχίνες. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται στα σταφύλια, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, σέλινο, σόγια, ντομάτες, μελιτζάνες, κεράσια, μήλα και τσάι. Τα φλαβονοειδή βοηθουν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, στην μείωση της ανάπτυξης των όγκων, αποτρέπουν τους θρόμβους στο αίμα, μειώνουν τη φλεγμονή και δρουν ως αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, σε υψηλές δόσεις, μερικά φλαβονοειδή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα ή αλλεργίες.

Η αλισίνη (ενώσεις με βάση το θείο) που περιέχονται στα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από καρδιακά προβλήματα

Το ελλαγικό οξύ: βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα, προστατευει τα υγιή κύτταρα, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση των μηχανισμών που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνων εμποδίζοντας την ανάπτυξη των νέων καρκινικών κυττάρων.

Οι ινδόλες: βρέθηκαν στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, και το λάχανο. Συμμετέχουν στο μπλοκάρισμα της ανάπτυξης νέων κυττάρων καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Οι ισοφλαβόνες: ουσιών που μοιάζουν με τα οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα). Βρίσκονται στη σόγια, δημητριακά, μούρα, όσπρια και ορισμένα λαχανικά. Προάγουν την βελτίωση της οστικής πυκνότητας, την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και μειώνουν μερικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο με τροφές πλούσιες σε φυσικά αντιοξειδωτικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, για μείωση ή αύξηση βάρους, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →