Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΑναιμία από ανεπαρκή πρόσληψη ΣιδήρουΧορτοφαγική διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Χορτοφαγική διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενώ μπορεί ήδη να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα χρειαστεί να αυξήσετε τα αποθέματα του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά. Πρέπει να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, πρωτεϊνών, βιταμίνης D, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου. Αν από τη δίαιτα σας λείπουν πολλές θρεπτικές ουσίες, συμβουλευτείτε το γιατρό η το διαιτολόγο σας.

Αναπληρώστε τις πρωτεΐνες

Τα  αυγά και τα τυριά αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών. Αν δεν τα τρώτε, πρέπει  να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, από ένα σύνολο φυτικών προϊόντων, ώστε να καλύψετε τις απαιτήσεις του οργανισμού σε απαραίτητα αμινοξέα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε ένα μείγμα λαχανικών (φασόλια, αρακά και φακές) με δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης όλα τα προϊόντα της σόγιας είναι πηγές πρωτεϊνών.

Αυξήστε το σίδηρο σας

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη θρέψη τη δική σας και του μωρού σας. Συμβάλλει κατά κύριο λόγο στην αιμοποίηση: χρειάζεστε περίπου 14,8 mgσιδήρου την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επειδή ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές τροφές απορροφάται λιγότερο καλά απ’ο,τι εκείνος που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα, φροντίστε να τρώτε πολλά λαχανικά πλούσια σε σίδηρο, όπως σπανάκι και προϊόντα σόγιας. Συμπληρώστε τη δίαιτα σας και με μικρά γεύματα με αποξηραμένα φρούτα. Να θυμάστε επίσης πως η βιταμίνη Cδιευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας. Να συνοδεύετε, λοιπόν, πάντα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Εμπλουτίστε τη δίαιτα σας σε ασβέστιο

Αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη του ασβεστίου τρώγοντας πολλά πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, προϊόντα σόγιας, ξηρά σύκα και σουσάμι. Η πληρότητα σε βιταμίνη Dθα διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, γι’αυτό να τρώτε γαλακτοκομικά και αυγά. Αν δεν τρώτε, όμως, να λαμβάνετε το ασβέστιο από εμπλουτισμένα δημητριακά η να ζητήσετε από το γιατρό σας συμπληρώματα διατροφής

Διασφαλίστε τα αποθέματα της βιταμίνης B12.

Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά και γαλακτοκομικά. Μερικά προϊόντα μαγιάς, το γάλα από σόγια και τα φυτικά τυριά είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαθέτετε μεγάλα αποθέματα από αυτές τις τροφές. Αν δεν τρώτε αυγά και γαλακτοκομικά, θα σας είναι δύσκολο να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη Β12. Συζητήστε με το γιατρό σας, κι εκείνος  θα σας συστήσει συμπληρώματα διατροφής για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την εγκυμοσύνη σας λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου  και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες της μητέρας, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →