Αναιμία ονομάζεται η μείωση του αριθμού των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα την ανεπαρκή μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς σας. Είναι η πιο συχνή διαταραχή αίματος. Οι γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο αναιμίας.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια  μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του αίματος από τους πνεύμονες στον εγκέφαλο και στα άλλα όργανα και ιστούς του σώματος σας. Το οξυγόνο βοηθάει να δοθεί ενέργεια στο σώμα σας και μια λάμψη υγείας στο δέρμα σας. Η αιμοσφαιρίνη, μια κόκκινη, πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά  αιμοσφαίρια, επιτρέπει στα αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματος σας.

Αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η ποσότητα της αιμοσφαιρίνης σε αυτά είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας είτε παράγει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια είτε χάνει πάρα πολλά από αυτά η τα καταστρέφει γρηγορότερα από όσο μπορεί να αναπληρώσει. Τα κύτταρα του σώματος σας δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με οξυγόνο και αυτό σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι.

Αρχικά τα σημεία και τα συμπτώματα της αναιμίας είναι τόσο ήπια, ώστε συχνά περνούν απαρατήρητα όμως η σοβαρότητα τους αυξάνεται, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Αρχικά μπορεί να κουράζεστε περισσότερο και το δέρμα σας να φαίνεται χλομό. Τα καλύτερα μέρη, για να ελέγξετε την ωχρότητα, είναι η βάση των νυχιών, οι παλάμες σας και το μέσα μέρος των βλεφάρων και των χειλιών σας. Οι γραμμές των παλάμων σας, μπορεί να είναι τόσο ωχρές όσο το γύρο δέρμα. Όταν ασκείστε, μπορεί να νιώθετε να σας κόβεται η αναπνοή περισσότερο από το συνηθισμένο και η καρδιά σας να χτυπάει γρηγορότερα από το κανονικό. Η αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει ζαλάδες και κρύα χέρια και πόδια.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Το διατροφικό πλάνο μπορεί να γίνει και για βελτίωση της αναιμίας, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και απώλεια βάρους ! 

Πίσω →