Μπορεί να έχετε ακούσει για τη φερριτίνη, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ακριβώς τι είναι, ή γιατί πρέπει να την προσέχετε. Εάν τα μαλλιά σας δεν μεγαλώνουν τόσο γρήγορα όσο, τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης μπορεί να είναι ο λόγος. Ας ρίξουμε μια ματιά στη σχέση μεταξύ φερριτίνης και τριχόπτωσης.

Η σχέση μεταξύ φερριτίνης και τριχόπτωσης.

Η φερριτίνη είναι η αποθήκη σιδήρου στο σώμα μας. Όταν μιλάμε για τη σημασία του σιδήρου στην υγεία των μαλλιών μας, αναφέρουμε συγκεκριμένα τα επίπεδα φερριτίνης. Η φερριτίνη αποθηκεύεται σε πολλά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των θυλάκων των τριχών μας. Όταν στο σώμα μας λιγοστεύει ο σίδηρος, το βασικό θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, κλέβει τη φερριτίνη που αποθηκεύεται σε λιγότερο βασικά μέρη του σώματος όπως τους θύλακες των τριχών μας. Όταν τα επίπεδα φερριτίνης είναι φυσιολογικά, κάθε τρίχα έχει περίπου πέντε χρόνια ανάπτυξης πριν να πέσει και να αντικατασταθεί. Όταν τα επίπεδα φερριτίνης είναι χαμηλά, το σώμα μας χρειάζεται να δανειστεί από τα θυλάκια μας και αυτός ο κύκλος ζωής είναι πολύ μικρότερος. Η σχέση μεταξύ των επιπέδων φερριτίνης και της τριχόπτωσης δεν σταματάει την ανάπτυξη των μαλλιών, απλά δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ. Επιπλέον, τα μαλλιά μας μπορεί να είναι πιο αδύναμα, πιο εύθραυστα, και πιο ανθεκτικά στο κατσάρωμα.

Οι γυναίκες με εμμηνόρροια έχουν περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν, καθώς η απώλεια αίματος επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου. Κανονικά χάνονται 80-100 τρίχες ανά ημέρα. Γίνεται ένα αξιοσημείωτο ζήτημα όταν ο αριθμός αυτός φτάσει τις 150-200. Αν και τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης στις γυναίκες είναι σχετικά συνηθισμένα, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπισθούν. Πολλές γυναίκες που υποψιάζονται χαμηλή φερριτίνη πηγαίνουν στον γιατρό για να ελέγξουν τα επίπεδά της, απλά για να διαπιστώσουν ότι βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος τιμών. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα ίσως να μην δείξουν όλη την ιστορία. Ακόμη και όταν τα επίπεδα φερριτίνης βρίσκονται στο " φυσιολογικό " εύρος, το επίπεδο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλό για τη βέλτιστη ανάπτυξη των τριχών. Τα καλά νέα είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα φερριτίνης που προκαλούνται από ανεπάρκεια σιδήρου είναι σχετικά εύκολο να διορθωθούν.

Ο ευκολότερος τρόπος αύξησης των επιπέδων φερριτίνης είναι η αύξηση της ποσότητας σιδήρου στη διατροφή μας. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, τα λαχανικά και το βόειο κρέας θα βοηθήσει στη διόρθωση των επιπέδων φερριτίνης με τον καιρό. Επίσης, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C και ασβεστίου μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε καλύτερα το σίδηρο. 

Πίσω →