Η φερριτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης και η κύρια λειτουργία της είναι να αποθηκεύει το σίδηρο στα κύτταρα του σώματος. Η μέτρηση της φερριτίνης συμβάλλει στον προσδιορισμό της ποσότητας του σιδήρου που αποθηκεύεται στον οργανισμό. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας που απαιτείται για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία με τη σειρά της μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε κύτταρο του σώματος. Εάν έχετε χαμηλό επίπεδο φερριτίνης υποδεικνύει σιδηροπενική αναιμία, ενώ η υψηλή φερριτίνη μπορεί να είναι μια ένδειξη διαταραχών, όπως η αιμοχρωμάτωση.

Όταν πάσχετε από αναιμία μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως μειωμένη ενέργεια, αδυναμία, χλωμό πρόσωπο και γλώσσα, το αίσθημα της κατάθλιψης, δυσκολία στην αναπνοή και ζαλάδα. Η φερριτίνη είναι κοίλη σε σχήμα. Στο χώρο αυτό ο σίδηρος αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.

Τα φυσιολογικά επίπεδα φερριτίνης είναι 12 έως 300 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος στους άνδρες και στις γυναίκες είναι 12 έως 150 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος.

Αιτίες και συμπτώματα χαμηλού επιπέδου φερριτίνης:

Συνήθως το επίπεδο της φερριτίνης παραμένει υψηλό σε ένα υγιές άτομο. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες, όπως η υπερβολική απώλεια αίματος, η παρατεταμένη διαιτητική ανεπάρκεια σιδήρου ή εντερική δυσαπορρόφηση μπορεί να παρατηρήσετε χαμηλό επίπεδο φερριτίνης. Αυτό εκδηλώνεται με τη μορφή αδυναμία, δύσπνοια, ζάλη, κοιλιακό άλγος, ωχρότητα, ταχυκαρδία, απώλεια της όρεξης, αύξηση του κινδύνου απόκτησης λοιμώξεις κλπ.

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα φερριτίνης με φυσικό τρόπο.

  1. Κατά κύριο λόγο, είναι σημαντικό να βρούμε τους λόγους για το χαμηλό επίπεδο φερριτίνης στο σώμα. Είναι αναγκαίο να θεραπεύσετε τυχόν διαταραχές που προκαλούν την υπερβολική απώλεια αίματος, ή ασθένειες που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Λοιμώξεις όπως η ελονοσία μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάσπαση των κυττάρων του αίματος. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φερριτίνης, όταν η αιτία είναι διαιτητική ανεπάρκεια.
  2. Όταν τα επίπεδα φερριτίνης είναι πολύ χαμηλά, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου για να αυξηθούν. Η αναλογία της πρόσληψης σιδήρου σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο της φερριτίνης. Ο σίδηρος απορροφάται από το έντερο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθούν συμπλήρωμα σιδήρου μόνο στην προκαθορισμένη δόση. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίσσεια του σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα.
  3. Όταν τα επίπεδα φερριτίνης δεν είναι πολύ χαμηλά, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο είναι η καλύτερη φυσική επιλογή. Τα τρόφιμα αυτά μπορεί να προέρχονται από ζωικές και από φυτικές πηγές.
  4. Μπορείτε να επιλέξετε από ζωική πηγή άπαχο κρέας, κοτόπουλο, αυγά, στρείδια, ψάρια, χοιρινό, συκώτι κλπ Ορισμένα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο. Αυτά είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο κ.λπ. Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα και οι χουρμάδες περιέχουν επίσης σίδηρο σε επαρκή ποσότητα επίσης.
  5. Η βιταμίνη C είναι σημαντική, δεδομένου ότι διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Έτσι για να αυξήσετε τα επίπεδα φερριτίνης, μπορείτε να τρώτε φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, το ακτινίδιο, το γκρέιπφρουτ, η φράουλα και το βατόμουρο είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
  6. Μπορείτε να μαγειρεύετε σε σιδερένια σκεύη. Η μαγειρική σε τέτοια σκεύη από χυτοσίδηρο προσθέτει σίδηρο στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία μπορούν εύκολα να απορροφήσουν το σίδηρο από το σκεύος όταν είναι μαγειρεύονται.

Πίσω →