Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΑναιμία από κακή απορρόφηση ΣιδήρουΤο κλειδί για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας

Πρόληψη

Το κλειδί για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας που δεν είναι αποτέλεσμα υποκείμενης νόσου είναι η σωστή διατροφή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο , όπως κρέας, ψάρια , πουλερικά , αυγά , όσπρια (μπιζέλια και φασόλια) , πατάτες και ρύζι. Σε πολλά προιόντα σίτου προστίθεται σίδηρος , όταν παρασκευάζονται , αλλά ο σίδηρος δεν είναι σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα το σώμα σας. Ο σίδηρος που περιέχεται σε πολλά λαχανικά δεν απορροφάται καλά.

Η κατανάλωση πολλών τροφών που περιέχουν σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα που έχουν μεγάλες ανάγκες σιδήρου, όπως τα παιδιά και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν περίοδο. Είναι επίσης ζωτική για άτομα των οποίων οι δίαιτες δεν περιέχουν άφθονο σίδηρο , όπως οι αυστηρά χορτοφάγοι, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα απώλειας βάρους και τα βρέφη.

Το μητρικό γάλα περιέχει σίδηρο σε μορφή που η χρήση του είναι ιδιαίτερα εύκολη από το σώμα του μωρού. Όμως μπορεί να μην περιέχει αρκετό σίδηρο, ώστε να επιτρέπει τη μέγιστη ανάπτυξη ενός βρέφους μεγαλύτερο των 4 μηνών. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει για μωρά μεγαλύτερα των 4 μηνών συμπληρώματα σιδήρου σε σταγόνες ή την έναρξη της σίτισης με δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο. Για τα βρέφη που τρώνε με μπιμπερό διατίθεται γάλα εμπορίου ενισχυμένο με σίδηρο.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Το διατροφικό πλάνο μπορεί να γίνει και για βελτίωση της αναιμίας, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε και απώλεια βάρους !

Πίσω →