Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία της αναιμίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να γίνει έλλειψη σιδήρου.

Αυτοί είναι:

Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου

Τρώτε πολύ λίγο σίδερο πάνω από ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μια έλλειψη στο σώμα σας. Τα τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά, και μερικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο. Επειδή ο σίδηρος είναι απαραίτητος σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης και της ανάπτυξης, οι έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή τους.

Εγκυμοσύνη ή απώλεια αίματος λόγω έμμηνο ρύση

Στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι πιο κοινές αιτίες της αναιμίας ανεπάρκειας σιδήρου είναι βαριά έμμηνο ρύση και η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Εσωτερική αιμοραγία

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα έλκος στο στομάχι σας, πολύποδες στο παχύ έντερο ή στο έντερο, ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Η τακτική χρήση του αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι.

Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου

Ορισμένες παθήσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν τα έντερα μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς το σώμα σας απορροφά σίδηρο. Ακόμα κι αν έχετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας, κοιλιοκάκη ή εντερική χειρουργική επέμβαση, όπως η γαστρική παράκαμψη, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα σας μπορεί να απορροφήσει.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →