Η αναιμία εμφανίζεται όταν το αίμα σας δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλο το σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό είναι μια κοινή κατάσταση και είναι συχνά αποτέλεσμα ότι το σώμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, ή όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν έλλειψη μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη.

Τα κοινά συμπτώματα της αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • κούραση
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • δυνατούς παλμούς

Οι νεαρές γυναίκες, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση. Η κακή διατροφή και ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αργότερα στη ζωή. Οι διάφορες μορφές αναιμίας, η καθεμία ποικίλει σε θεραπεία, αίτια και συμπτώματα. Παρακάτω παρουσιάζετε η δρεπανοκυτταρική αναιμία!

Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική μορφή αναιμίας - μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Κανονικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ευέλικτα και στρογγυλά, κινούνται εύκολα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας. Στη δρεπανοκυτταρική αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνονται άκαμπτα και κολλώδη και διαμορφώνονται όπως τα δρεπάνια ή τα ημισέληνα φεγγάρια. Αυτά τα κύτταρα ακανόνιστου σχήματος μπορεί να κολλήσουν στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, το οποίο μπορεί να επιβραδύνουν ή να δεσμεύσουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου σε μέρη του σώματος.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τα περισσότερα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Ωστόσο, οι θεραπείες μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων που σχετίζονται με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι ένα βρέφος να γίνει τουλάχιστον 4 μηνών και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αναιμία
 • Επεισόδια πόνου. Περιοδικά επεισόδια πόνου, που ονομάζονται κρίσεις, είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας
 • Το σύνδρομο χειρός ποδιού. Πρησμένα χέρια και πόδια μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας σε μωρά.
 • Συχνές λοιμώξεις. Τα δρεπανοκύτταρα μπορούν να βλάψουν τη σπλήνα σας, ένα όργανο που καταπολεμά τις λοιμώξεις.
 • Καθυστερημένη ανάπτυξη.
 • Προβλήματα όρασης.

 

Το γονίδιο της δρεπανοκυτταρικής έχει περάσει από γενιά σε γενιά σε ένα μοτίβο κληρονομικότητας που ονομάζεται αυτοσωματική υπολειπόμενη κληρονομικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας πρέπει να έχουν την ελαττωματική μορφή του γονιδίου για να επηρεαστεί ένα παιδί.

Εάν μόνο ένας γονέας έχει το γονίδιο του δρεπανοκυττάρου τότε το παιδί θα έχει το δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό των κυττάρων. Με ένα φυσιολογικό γονίδιο της αιμοσφαιρίνης και μία ελαττωματική μορφή του γονιδίου, τα άτομα με στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας κάνουν τόσο φυσιολογική αιμοσφαιρίνη όσο και δρεπανοκυτταρική αιμοσφαιρίνη. Το αίμα τους μπορεί να περιέχει κάποια δρεπανοκύτταρα, αλλά γενικά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, είναι φορείς της νόσου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν το ελαττωματικό γονίδιο στα παιδιά τους.

Με κάθε εγκυμοσύνη, δύο άτομα με δρεπανοκυτταρικά γνωρισμάτων κυττάρων έχουν:

 • 25 %πιθανότητες  να έχουν ένα ανεπηρέαστο παιδί με φυσιολογική αιμοσφαιρίνη
 • 50 %πιθανότητες να έχουν παιδί που θα είναι επίσης φορέας
 • 25 % πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

Πίσω →