Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας σιδήρου στη διατροφή, ανεπαρκούς απορρόφησης σιδήρου η απώλειας αίματος, όπως βαριά περίοδο η άλλη αιμορραγία.

Αυτός ο τύπος αναιμίας εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Στις γυναίκες που δεν είναι έγκυες αιτία συχνά είναι η μηνιαία απώλεια αίματος λόγω περιόδου. Ουσιαστικά όλες οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία, αν δεν πάρουν συμπληρώματα σιδήρου. Ο λόγος είναι ότι τα αποθέματα σιδήρου τους πρέπει να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο όγκο του αίματος της μητέρας, αλλά και να είναι πηγή για αιμοσφαιρίνη του αναπτυσσομένου εμβρύου.

Μια άλλη αιτία αναιμίας από ανεπάρκεια σιδηρού είναι η αργή, χρόνια απώλεια αίματος από μια πληγή μέσα στο σώμα, όπως έλκος, ένας πολύποδας στο παχύ έντερο, καρκίνος του παχέως εντέρου η διαφραγματοκήλη.

Ο σίδηρος στις τροφές που τρώτε απορροφάται από το λεπτό έντερο και μπαίνει στο αίμα σας. Μια πάθηση του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφά θρεπτικές ουσίες και να οδηγήσει σε αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Επιπλέον, η αναιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρουργικής παράκαμψης η αφαίρεσης του λεπτού εντέρου.

Μερικά φάρμακα μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Για παράδειγμα, η τακτική χρήση ισχυρών φαρμάκων που εμποδίζουν την παραγωγή οξέων του στομάχου, που ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων μπορεί να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία. Το γαστρικό οξύ είναι απαραίτητο, για να μετατρέψει το σίδηρο της διατροφής σε μορφή που μπορεί να απορροφηθεί εύκολα.

Στα βρέφη, στα παιδιά και στους εφήβους η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

 

Πίσω →