Ο σίδηρος είναι ένα βασικό μέταλλο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος. Μια ελαφρά ανεπάρκεια στο σίδηρο προκαλεί αναιμία και μια χρόνια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων. Αντίθετα, πάρα πολύ σίδηρος οδηγεί στην παραγωγή επιβλαβών ελευθέρων ριζών και παρεμβαίνει στο μεταβολισμό, προκαλώντας βλάβη σε όργανα όπως η καρδιά και το συκώτι. Το σώμα είναι σε θέση να ρυθμίζει την πρόσληψη σιδήρου, έτσι η υπερβολική δόση είναι σπάνια και συνήθως συμβαίνει μόνο όταν οι άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα. Ο σίδηρος από φυσικές πηγές τροφίμων, όπως οι παρακάτω, θεωρείται ασφαλής και υγιής.

Ενώ ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τις αιμικές πηγές (κρέας), ο μη-αιμικός σίδηρος (από φυτικές πηγές) ρυθμίζεται καλύτερα προκαλώντας λιγότερη βλάβη στο σώμα. Η ημερήσια πρόσληψη σιδήρου είναι 18 χιλιοστόγραμμα (mg).

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα υψηλά τρόφιμα σε σιδήρου.

 

  1. Τα ενισχυμένα δημητριακά
  2. Το βόειο κρέας
  3. Τα οστρακόδερμα (στρείδια, μύδια)
  4. Τα αποξηραμένα φρούτα
  5. Τα φασόλια και η φακή
  6. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  7. Η μαύρη σοκολάτα
  8. Η κινόα
  9. Τα λευκά μανιτάρια
  10. Ο κολοκυθόσπορος

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για  άτομα με αναιμία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  την βελτίωση της υγείας σας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού  εάν πρόκειται : για παιδί, ή έφηβο, ή εγκυμονούσα, ή θηλάζουσα και θα είναι συνυφασμένο με όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες του ατόμου, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

Πίσω →