Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα οφέλη για την υγεία από τα σπαράγγια!

Ένα από τα πρώτα τρόφιμα που σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης είναι η εμφάνιση του νωπού σπαραγγιού. Ακριβώς όπως η άνοιξη είναι μια εποχή με νέα ξεκινήματα, τα σπαράγγια είναι ένα από εκείνα τα λαχανικά που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

Και δεν είναι μόνο ότι είναι νόστιμα τα σπαράγγια, είναι επίσης γεμάτα με οφέλη για την υγεία.

  1. Είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά!

Τα σπαράγγια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α, C, Ε και Κ, καθώς και χρωμίου, ένα ιχνοστοιχείο που ενισχύει την ικανότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου!

Είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή γλουταθειόνης, μια αποτοξινωτική ένωση που βοηθά να σπάσουν οι καρκινογόνες ουσίες και άλλες επιβλαβείς ενώσεις, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τρώτε σπαράγγια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία έναντι της καταπολέμησης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως των οστών, του μαστού, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των πνευμόνων.

  1. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά!

Είναι από τα κορυφαία φρούτα και λαχανικά για την ικανότητάς τους να εξουδετερώνουν τα κύτταρα που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

  1. Βοηθάνε στην μνήμη!

Μια άλλη ιδιότητα αντι-γήρανσης είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν το μυαλό μας να πολεμήσει τη γνωστική εξασθένηση. Όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συνεργάζεται με τη βιταμίνη Β12, που βρίσκεται στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης.

  1. Είναι φυσικό διουρητικό!

Περιέχει υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ασπαραγίνη, το οποίο χρησιμεύει ως φυσικό διουρητικό, και η αυξημένη ούρηση απελευθερώνει την περίσσεια του αλατιού από το σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ανθρώπους που υποφέρουν από οίδημα και αυτούς που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες καρδιακές ασθένειες.

Πίσω →