Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΗ σημασία της πρωτεΐνης στη διατροφή

Πολλοί από εσάς έχουν αναρωτηθεί πρόσφατα για τη σημασία της πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας υγιεινής διατροφής, και λέγοντας πρωτεΐνη εννοούμε την «πλήρη πρωτεΐνη»!

Μια «πλήρης πρωτεΐνη» αναφέρεται σε μία πηγή πρωτεΐνης που περιέχει μια σημαντική ποσότητα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για υγιή ανθρώπινη λειτουργία, την ανάπτυξη και την παραγωγή (σκεφτείτε υγιές αίμα, τους μυς, τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα!). Συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται την πρωτεΐνη ως μέσο για "όγκο" στο γυμναστήριο - αλλά στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη είναι πολύ περισσότερα. Γνωρίζατε ότι η πρωτεΐνη αποτελεί συστατικό του κάθε κυττάρου στο σώμα σας, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή και επισκευή των οστών και των ιστών;

Έτσι είναι ασφαλές να πούμε ότι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας!

Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε την λέξη πρωτεΐνη, αμέσως μας έρχεται στο μυαλό το κρέας, έτσι δεν είναι;

Στην πραγματικότητα, εδώ και χρόνια μας έχουν πει ότι η ζωική πρωτεΐνη είναι η μόνη πηγή πρωτεΐνης που το σώμα χρειάζεται πραγματικά. Η υπερκατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών, καθώς και οι άθλιες συνθήκες παραγωγής στα εργοστάσια, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα ζωικά προϊόντα ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.

Ωστόσο, οφείλουμε να καταναλώνουμε κρέας έχοντας ένα υγιές μέτρο!

Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα σχετικά με πρωτεΐνη είναι το εξής: μπορεί να προέρχονται επαρκώς εκτός των ζωικών προϊόντων, και από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φασόλια, τα καρύδια, τους σπόρους και τα λαχανικά.

Μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών (σκεφτείτε ένα τεράστιο κομμάτι μπριζόλα) είναι συχνά πιο δύσκολο να το χωνέψετε. Γιατί; Κινείται μέσα στο πεπτικό σύστημα πολύ πιο αργά από ό, τι για παράδειγμα κάποιο λαχανικό με βάση την πρωτεΐνη (που σημαίνει λιγότερη ενέργεια).

Η πρότασή μου; Απολαύστε τους επιπλέον τρόπους για να έχετε υγιή δόση της πρωτεΐνης κάθε μέρα, σε εύπεπτη μορφή.

Υπάρχουν πολλές σκόνες πρωτεΐνης στην αγορά, αλλά συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε καλύτερα το ρύζι, το μπιζέλι, την κάνναβη ή την πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Πρωτεΐνες με βάση τα φυτά είναι ζωτικής σημασίας στη διατροφή και ιδανικές αν είστε vegan. Όμως μην βασίζεστε μόνο σε αυτής της μορφής πρωτεΐνη, εντάξτε και το κρέας στη διατροφή σας! Προσθέστε σπόρους Chia, σπόρους κάνναβης και γάλα κινόα για να ενισχυθεί το smoothie σας!

Πίσω →