Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλές5 αποξηραμένα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα για τη διατροφή !

Τα αποξηραμένα τρόφιμα παρέχουν 3 ή 4 φορές περισσότερη ενέργεια από ό, τι όταν είναι φρέσκα. Παραδείγματα είναι οι καρποί ή τα αποξηραμένα λαχανικά όπου η συγκέντρωση των ιδιοτήτων τους επιτρέπει την καλύτερη αφομοίωση, έτσι ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στις δίαιτες για απώλεια βάρους. Αυτά τα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή ως σνακ, καθώς παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 αποξηραμένα τρόφιμα για γενική ευεξία.

  1. Τα αποξηραμένα ροδάκινα!

Έχουν ένα υψηλό ποσό β- καροτένιου και καλίου, το οποίο τα καθιστά κατάλληλα για υπερτασικούς και χρήσιμα για την αύξηση της άμυνας και την καταπολέμηση των προβλημάτων του δέρματος. Είναι μαλακά καθαρτικά.

Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες φρούτα, γιαούρτι, κ.λ.π. και είναι μια καλή συνοδεία για ψητά πουλερικά. Περιέχουν μόνο 265 θερμίδες ανά 100 γρ.

  1. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα!

Έχουν ιδιότητες καθαρτικές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό, της ίνας και άλλες ουσίες που τονώνουν την κινητικότητα του εντέρου. Περιέχουν βιταμίνη Β1, σίδηρο και διάφορα μέταλλα. Περιέχουν 270 θερμίδες ανά 100 γρ.

  1. Τα αποξηραμένοι χουρμάδες!

Ενεργοποιούν την ικανότητα συγκέντρωσης και την ψυχική ευεξία. Επίσης, αν ληφθούν πριν τον ύπνο μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Αποτελούν μια πηγή βιταμίνης Β5, μαγνησίου, ασβεστίου και άλλων μετάλλων, και βοηθούν στη βελτίωση της πέψης. Περιέχουν 280 θερμίδες ανά 100 γρ.

  1. Τα αποξηραμένες σταφίδες!

Περιέχουν άφθονα σάκχαρα που αφομοιώνεται εύκολα, καθώς και ασβέστιο και σίδηρο. Εκτός από ότι μπορείτε να τις καταναλώσετε σκέτες, είναι ιδανικές να τις συνδυάσετε με σπανάκι, ψάρια, τυριά και γλυκές συνταγές. Περιέχουν 260 θερμίδες ανά 100 γρ.

  1. Τα αποξηραμένα σύκα!

Οι σπόροι τους λειτουργούν σαν ένα εξαιρετικό καθαρτικό, εκτός από την καταπολέμηση του βήχα. Περιέχουν 280 θερμίδες ανά 100 γρ.

Εκτός από αυτά τα φρούτα, μπορείτε να βρείτε τρόφιμα όπως αγκινάρες και σπανάκι που είναι πλούσια σε σίδηρο. Το φύτρο του σιταριού, οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν βιταμίνη Ε σε υψηλές αναλογίες, καθώς και το μπρόκολο, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της αναιμίας. Όλα από αυτά τα τρόφιμα μπορούν να υποβληθούν σε διάφορες μορφές επεξεργασίας για να τα αφυδατώσετε, προκειμένου να διατηρήσουν τις διατροφικές αξίες τους.

 

Πίσω →