Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΘηλασμόςTo σκόρδο προκαλεί κολικούς στο μωρό

Το σκόρδο είναι μια τροφή που δυστυχώς συχνά αποφεύγεται να καταναλωθεί λόγω της ισχυρής χαρακτηριστικής μυρωδιάς. Αλλά αν εξετάσουμε τα οφέλη στην υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση του σκόρδου, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις απόψεις μας και να βρει μια θέση στη διατροφή μας.

Θρεπτική αξία σκόρδου

πλούσιο σε:

­   Κάλιο

­   βιταμίνες C και Β6.

Τα 100 gr παρέχουν 98 θερμίδες, ενώ μία σκελίδα σκόρδο (3 g) δίνει μόνο 3 θερμίδες.

Ποια είναι τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία;

Έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά και στα εγκεφαλικά κύτταρα, έτσι θεωρείται ότι συνεισφέρει στη μακροζωία. Μπορεί να αποτοξινώσει και να τονώσει το σώμα ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατανάλωση σκόρδου σε τακτική βάση έχει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακής πίεση και δρα αντιθρομβωτικά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σκόρδου είναι ότι μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια και μύκητες, συνεπώς, μειώνει τον κίνδυνο μολύνσεων και τροφική δηλητηρίαση από επικίνδυνα μικρόβια. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μπορεί να προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και προστάτη.

Ποιος θα πρέπει να το αποφύγει;

  • Οι γυναίκες, οι οποίες θηλάζουν καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση του διότι έχει φανεί ότι προκαλεί κολικούς στο μωρό.
  • Οι άνθρωποι που κάνουν αντιπηκτικές θεραπείες λόγω του κινδύνου αιμορραγίας.
  • Οι ασθενείς που πάσχουν από τον ιό του AIDS διότι μειώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων.

 

Πίσω →