Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΘηλασμόςΠόσο γάλα και κάθε πόση ώρα πρέπει να θηλάζω (ταΐζω) το μωρό μου;

Θα το ταΐζετε κάθε φορά που πεινά. Συνήθως τα νεογέννητα τρώνε κάθε 2-3 ώρες. Αν θηλάζει το μωρό τότε πιθανό να θέλει γάλα πιο συχνά.

Υπάρχουν μωρά που τους αρέσει να κοιμούνται πολλές ώρες. Είναι όμως χρήσιμο για τον πρώτο μήνα της ζωής να τα ξυπνάτε περίπου κάθε 4 ώρες και να τα ταΐζετε.

Δε χρειάζεται να έχετε αυστηρό πρόγραμμα σίτισης. Το μωρό θα σας πει από μόνο του ότι πεινά. Δεν είναι ανάγκη να το ταΐζετε αυστηρά κάθε 3 ώρες. Μπορεί τη μια φορά να χρειαστεί να φάει στις 2 ώρες και την άλλη στις 4 ώρες.

Σιγά-σιγά θα οργανώσετε μαζί με το μωρό σας το δικό του πρόγραμμα διατροφής.

Τα νεογέννητα τρώνε περίπου 60-90 ml γάλα. Υπάρχουν μωρά που μπορεί να τρώνε λιγότερο ή και περισσότερο και να είναι όμως υγιή. Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσει κάποιος ότι το μωρό τρέφεται ικανοποιητικά είναι αν βάζει ικανοποιητικό βάρος. Γι’ αυτό και τους πρώτους μήνες της ζωής είναι αναγκαίο να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο του παιδιού σας. Επίσης το μωρό που τρώει ικανοποιητικά φαίνεται ικανοποιημένο μετά το γεύμα, κοιμάται καλά και παράγει αρκετά ούρα (βρέχει τουλάχιστον 5-6 πάνες την ημέρα). Το μωρό που για αρκετές μέρες δεν τρώει ικανοποιητικά παρουσιάζει ρυτιδωμένο δέρμα (γερασμένο δέρμα).

Υπάρχουν όμως και λαίμαργα μωρά, που τρώνε πολύ και γρήγορα. Αυτά τα μωρά συνήθως παρουσιάζουν εμετούς μετά το γεύμα και κάνουν πολύ συχνές κενώσεις. Προσοχή, αν το μωρό σας κάνει καθημερινά αρκετούς εμετούς τότε πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για εσάς και το παιδί σας που θηλάζει, έτσι ώστε να μειωθούν οι κολικοί του και εσεις να εχετε αρκετό γάλα για να θηλάσετε . Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες σας στην διατροφή. Επίσης μπορούμε να συντάξουμε ειδικό διαιτολόγιο έτσι ώστε να συνεχίσετε τον θηλασμό, αλλά να έχετε και απώλεια βάρους – λίπους.

Πίσω →