Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΘηλασμόςΠοια προβλήματα θα συναντήσετε με το μετεωρισμό του παιδιού σας και το ρέψιμο

Πρόληψη Μετεωρισμού

Όλα τα μωρά εισπνέουν αέρα καθώς τρώνε, αλλά μερικά φαίνεται πως υποφέρουν από αέρια πιο πολύ από άλλα. Αν το μωρό που τρέφεται με ξένο γάλα υποφέρει από πολλά αέρια-θα το αντιλήφθητε διότι θα είναι ανήσυχο και ταραγμένο έπειτα από κάθε γεύμα-ελέγξτε τις τρύπες της πιπίλας του μπιμπερό εάν έχουν το σωστό μέγεθος. Για να το διαπιστώσετε, κρατήστε ένα μπουκάλι ανάποδα και παρατηρήστε αν πέφτει το γάλα-η ροη του πρέπει να είναι σταθερή, με ρυθμό μια σταγόνα το δευτερόλεπτο. Αν πέφτει με πιο αργό ρυθμό, η τρύπα είναι πολύ μικρή και το μωρό αναγκάζεται να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ρουφήξει το γάλα. Αυτό σημαίνει πως, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το μωρό εισπνέει πολύ αέρα μαζί με το γάλα. Από την άλλη πλευρά, αν το μωρό σας δείχνει να ρουφά λαίμαργα από το μπουκάλι, ελέγξτε αν οι τρύπες των θηλών είναι μεγάλες.

Βεβαιωθείτε, επίσης, πως το μπιμπερό είναι σωστά κλεισμένο όταν ταΐζετε το μωρό το υγρό πρέπει πάντα να καλύπτει την κορυφή του μπιμπερό και να γεμίζει την πιπίλα.

Αν θηλάζετε, ο μετεωρισμός μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό δεν ακουμπά σωστά πάνω σας. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ακανόνιστη ροη. Αν το γάλα χύνεται προτού τοποθετήσετε το παιδί στο στήθος, προσπαθήστε να βγάλετε λίγο γάλα.

Επιπλέον, προσπαθήστε να μην αφήνετε το μωρό να περιμένει πολύ μεταξύ των γευμάτων. Αν πεινά, μπορεί να κλαίει πολύ και να εισπνέει αέρα προτού εσείς το ταΐσετε. Ο μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί ακόμα και στην περίπτωση που το μωρό καταπίνει πολύ γρήγορα το γάλα του.

Ρέψιμο

Πολλοί γιατροί συνιστούν να βοηθάτε στο ρέψιμο του μωρού έπειτα από κάθε γεύμα για να αποβάλλει τον παραπάνω αέρα που έχει εισπνεύσει. Άλλοι γιατροί δεν το βρίσκουν πάντα σκόπιμο, ιδίως για τα βρέφη που θηλάζουν. Τα βρέφη έχουν τις δικές τους προτιμήσεις σχετικά με το ρέψιμο η τον αέρα. Το μωρό σας μπορεί να θέλει να θηλάζει χωρίς διακοπή και, αν προσπαθήσετε να του προκαλέσετε ρέψιμο ενδιάμεσα, θα κλαίει αγανακτισμένα. Μπορεί, βέβαια, να αποφασίσει από μόνο του να ρευτεί ενδιάμεσα. Πάντως, θα καταλάβετε πολύ σύντομα τι ακριβώς επιθυμεί.

Αν το μωρό σας δυσανασχετεί εξαιτίας των αερίων και δεν μπορεί να τα αποβάλλει από μόνο του, βάλτε το να καθίσει στο γόνατο σας, γείρτε το ελαφρώς μπροστά και στηρίξτε το κεφάλι του τοποθετώντας το χέρι σας στο σαγόνι του. Αλλιώς, κρατήστε το όρθιο πάνω στον ώμο σας. Κρατήστε μια καθαρή πετσέτα στο χέρι η ακουμπήστε στο ρούχο σας σε περίπτωση που το μωρό βγάλει λίγο γάλα. Ένας άλλος τρόπος να το βοηθήσετε είναι να χτυπάτε ελαφρώς η να τρίβετε μαλακά την πλάτη του. Αν δυσκολεύεται να βγάλει τον αέρα σε αυτές τις θέσεις, ξαπλώστε το μπρούμυτα στο γόνατο σας και τρίψτε μαλακά την πλάτη του. Σε περίπτωση που το μωρό έχει συχνά αέρια και δυσκολεύεται να τα αποβάλλει, θα ήταν χρήσιμο να μάθετε κάποιες τεχνικές μασάζ για μωρά από κάποιον ειδικό. Επίσης, μερικές μητέρες βρίσκουν ανακουφιστικές τις σταγόνες κολικού.

Αν το μωρό δεν υποφέρει από αέρια, μην προσπαθείτε να το κάνετε να ρευτεί μερικά μωρά δεν ρεύονται καθόλου ή τελικά σας κάνουν την χάρη έπειτα από μια ώρα.

Αναγωγές

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν καμιά φορά μικρές ποσότητες γάλακτος, συνήθως όταν έχουν αέρια η είναι ξαπλωμένα. Αυτό είναι απλώς αποτέλεσμα φυσικής ανωριμότητας: οι μύες ανάμεσα στο στομάχι και στον οισοφάγο δε συντονίζονται σε ορισμένα βρέφη. Σε άλλες περιπτώσεις, τα μωρά εισπνέουν πολύ αέρα όταν τρώνε και κατόπιν, όταν ρεύονται, απλώς βγάζουν λίγη από την τροφή. Εφόσον το μωρό είναι καλά στην υγεία του, παίρνει βάρος και ο εμετός δεν είναι δυνατός, η αναγωγή δεν είναι ανησυχητική. Μπορείτε να εμποδίσετε αυτή την κατάσταση αν το βοηθήσετε να ρευτεί η αν το βάλετε να καθίσει σε ένα βρεφικό κάθισμα αμέσως μετά το γεύμα. Θα ανακαλύψετε ότι όλα τα προβλήματα εμετού λύνονται μόλις το μωρό γίνει 6 μηνών και αρχίσει να λαμβάνει πιο στερεά τροφή και να πίνει λιγότερο γάλα.

Αν όμως το μωρό έχει συχνές η μεγάλες αναγωγές, η δείχνει να πονά, ίσως υποφέρει από κάτι σοβαρό, όπως γαστρεντερίτιδα. Για το λόγο αυτόν πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο αμέσως.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για εσάς και το παιδί σας που θηλάζει, έτσι ώστε να μειωθούν οι κολικοί του. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες σας στην διατροφή. Επίσης μπορούμε να συντάξουμε ειδικό διαιτολόγιο έτσι ώστε να συνεχίσετε τον θηλασμό, αλλά να έχετε και απώλεια βάρους – λίπους.

Πίσω →