Κύηση και παχυσαρκία

Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε επιπλέον εγκυμοσύνη παραμένουν στην γυναίκα 1-2 επιπλέον κιλά κατά μέσο όρο.

Η κύηση θεωρείται πλέον παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία, και αύξησης βάρους άνω των 18-20 κιλών συχνά παραμένει μετά την γέννα κατά ένα ποσοστό.

Η κατακράτηση υγρών λόγω υψηλών οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την κύηση συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία της εγκύου είναι, μεταξύ άλλων: διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, νεαρή ηλικία, πρώτη κύηση.

Ιδανικά μια αδύνατη κοπέλα που ξεκινά μια εγκυμοσύνη πρέπει να πάρει 12 έως 18 κιλά, μια φυσιολογικού βάρους από 11 έως 16κιλά, μια υπέρβαρη από 7 έως 11 κιλά και μια παχύσαρκη από 6 έως 10 κιλά.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε κάποιους παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν στην παραμονή αρκετών κιλών μετά την λοχεία, όπως: ηλικία άνω των 35, προηγούμενη παχυσαρκία, μεγάλη αύξηση βάρους σε προηγούμενη κύηση, απουσία θηλασμού, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, κάπνισμα πριν την σύλληψη, αύξηση βάρους από τον πρώτο μήνα, μεταλόχεια κατάθλιψη και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες.

Σημασία έχει και η περίοδος αύξησης βάρους κατά την κύηση: τα πολλά κιλά στο πρώτο τετράμηνο αντιστοιχούν κυρίως σε ανάπτυξη λιπώδους ιστού στη μητέρα και δύσκολα χάνονται ενώ τα κιλά των τελευταίων μηνών αναλογούν στο έμβρυο και χάνονται ευκολότερα.

Είναι σημαντική η στενή παρακολούθηση του βάρους της εγκύου ώστε να αυξάνει σταδιακά το βάρος χωρίς να γίνει παχύσαρκη.

Ούτως ή άλλως η αυστηρή δίαιτα απαγορεύεται διότι μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη του εμβρύου με αποτέλεσμα κίνδυνο προωρότητας ή υποτροφίας.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα χαμηλού βάρους νεογνά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από του φυσιολογικού βάρους να πάθουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και στεφανιαία νόσο στην ενήλικο ζωή.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για εσάς και το παιδί σας που θηλάζει, έτσι ώστε να μειωθούν οι κολικοί του και εσεις να εχετε αρκετό γάλα για να θηλάσετε . Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες σας στην διατροφή. Επίσης μπορούμε να συντάξουμε ειδικό διαιτολόγιο έτσι ώστε να συνεχίσετε τον θηλασμό, αλλά να έχετε και απώλεια βάρους – λίπους.

 

 

Πίσω →