Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΘηλασμόςΚατανάλωση καφεΐνης, ψαριών και φιστικιών κατά το θηλασμό

Ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη ημερήσιου συμπληρώματος που περιέχει 10mcg βιταμίνης D.

Από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία των ανθρώπων ηλικίας πέντε ετών και άνω θα λαμβάνουν πιθανώς αρκετή βιταμίνη D από το φως του ήλιου όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε να μην λαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών Μπορείτε να πάρετε όλες τις άλλες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τρώγοντας ψάρια κατά το θηλασμό.

Η κατανάλωση ψαριών είναι καλή για την υγεία σας και για το μωρό, αλλά ενώ θηλάζετε, δεν πρέπει να έχετε περισσότερες από δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Μια μερίδα είναι περίπου 140g. Τα λιπαρά ψάρια είναι το φρέσκο σκουμπρί, οι σαρδέλες, η πέστροφα και ο τόνος, αλλά όχι ο κονσερβοποιημένος τόνος, καθώς χάνονται τα καλά λίπη στη διαδικασία κονσερβοποίησης.

Όλοι οι ενήλικες πρέπει επίσης να τρώνε όχι περισσότερο από μία μερίδα εβδομαδιαίως καρχαρία ή ξιφία.

Καφεΐνη και θηλασμός.

Η καφεΐνη μπορεί να φτάσει στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος και μπορεί να το κρατήσει ξύπνιο. Η καφεΐνη εμφανίζεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και της σοκολάτας. Προστίθεται επίσης σε μερικά αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό και μπορεί να κάνει το μωρό σας ανήσυχο. Είναι καλή ιδέα για τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν να περιορίζουν την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200mg την ημέρα:

Δοκιμάστε το τσάι και τον καφέ χωρίς καφεΐνη, τον 100% χυμό φρούτων (αλλά όχι περισσότερο από ένα ποτήρι 150ml ανά ημέρα) ή μεταλλικό νερό. Αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά, τα οποία μπορεί να είναι πολύ υψηλά σε καφεΐνη.

Φιστίκια και θηλασμός.

Αν θέλετε να φάτε φιστίκια ή φαγητά που περιέχουν φιστίκια, όπως το φυστικοβούτυρο, ενώ θηλάζετε, μπορείτε να το κάνετε ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής (εκτός αν φυσικά είστε αλλεργικοί σε αυτά). Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση φιστικιών κατά το θηλασμό επηρεάζει τις πιθανότητες του μωρού σας να αναπτύξει μια αλλεργία στα φιστίκια.

Πίσω →