Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΘηλασμόςΒασικές γνώσεις για τη διατροφή του νεογέννητου

Τις πρώτες εβδομάδες, θα διαπιστώσετε πως το τάισμα προηγείται έναντι όλων των άλλων. Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε πως πρόκειται για μια οικεία καθημερινότητα. Αν έχετε, όμως, βοήθεια στο σπίτι, η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη.

Προφανώς θα έχετε ήδη αποφασίσει αν θα θέλετε να θηλάσετε ή αν θα δώσετε ξένο γάλα στο μωρό, αλλά υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να σκεφθείτε, όπως πόσο συχνά και ποιος θα το ταΐζει. Στην αρχή, μπορεί να ανησυχείτε για το αν κάνετε το σωστό και αν παίρνει το μωρό αρκετή τροφή, αλλά μόλις το δείτε να μεγαλώνει, θα μάθετε να χαλαρώνετε και να εμπιστεύεστε την κρίση σας.

Πόσο συχνά πρέπει να το ταΐζετε το νεογέννητο μωρό σας  ;

Μέχρι πρόσφατα τάιζαν τα μωρά κάθε τέσσερις ώρες, ανεξάρτητα από το προειδοποιητικό κλάμα τους, που αποτελούσε ένδειξη πείνας προτού το ρολόι δείξει πως είναι ώρα για φαγητό. Σήμερα οι γιατροί συνήθως συστήνουν μια πιο ευέλικτη τακτική: να το ταΐζετε όταν πεινά. Είναι φυσιολογικό για το μωρό να επιζητά το γάλα συχνά τις πρώτες βδομάδες, γι’αυτό, με δεδομένο ότι τις πρώτες ημέρες ο θηλασμός πρέπει να γίνεται κάθε δύο ώρες και το τάισμα με το μπιμπερό κάθε τρείς ώρες, μπορείτε να διαμορφώσετε το ημερήσιο πρόγραμμα σας ανάλογα.

Μπορεί να νομίζετε πως το μόνο που κάνετε είναι να ταΐζετε το μωρό σας, αλλά η περίοδος αυτή δε θα κρατήσει πολύ. Απολαύστε την και δείτε κάθε γεύμα σαν ευκαιρία ξεκούρασης. Όσο μεγαλώνει το μωρό τις επόμενες εβδομάδες, θα διαπιστώσετε πως τα ενδιάμεσα των γευμάτων επιμηκύνονται και μόνο του το μωρό τελικά προσαρμόζεται σε τετράωρα γεύματα. Τα μωρά έχουν διαφορετικούς ρυθμούς, γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν το μωρό της φίλης σας προσαρμοστεί πριν από το δικό σας.

Καμιά φορά, μικρότερα μωρά ή μωρά που κοιμούνται πολύ-ίσως λόγω των φαρμάκων που πήρατε στην εγκυμοσύνη-δεν εκφράζουν πάντα την ανάγκη τους για φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση, μην τι αφήσετε περισσότερο από πέντε με έξι ώρες χωρίς να του δώσετε μητρικό η ξένο γάλα.

Πόσο γάλα χρειάζεται το νεογέννητο μωρό σας  ;

Οι ανάγκες κάθε βρέφους ποικίλλουν-ίσως παρατηρήσετε πως το μωρό σας παίρνει άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο γάλα. Αφήστε λοιπόν την όρεξη του να σας οδηγήσει, αλλά ως γενικό κανόνα να θυμάστε πως, αν θηλάζετε, θα πάρει όσο χρειάζεται από το μαστό σας, ενώ αν του δίνετε γάλα από μπιμπερό, χρειάζεται 75-100mlγάλακτος για κάθε μισό κιλό σωματικού βάρους, Τα περισσότερα μωρά παίρνουν με το μπιμπερό 6-8 γεύματα ημερησίως. Επομένως, ένα μωρό 3,5 κιλών χρειάζεται πιει 415-620 ml γάλα μέσα στο εικοσιτετράωρο.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας Χαριστού Ιουλίας μπορούμε να διαμορφώσουμε το κατάλληλο υγιεινό διατροφικό πλάνο για εσάς και το παιδί σας που θηλάζει, έτσι ώστε να μειωθούν οι κολικοί του και εσεις να εχετε αρκετό γάλα για να θηλάσετε . Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες για την υγιεινή ανάπτυξη του, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες σας στην διατροφή. Επίσης μπορούμε να συντάξουμε ειδικό διαιτολόγιο έτσι ώστε να συνεχίσετε τον θηλασμό, αλλά να έχετε και απώλεια βάρους – λίπους.

 

Πίσω →