Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤύποι λιπαρών που περιέχει το αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα κρεμώδες φρούτο που συνήθως χρησιμοποιείται στις σαλάτες. Αποτελεί πηγή καλίου, ινών, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, καθώς και βιταμινών όπως Ε, Κ και Β-6. Παρόλο που περιέχει υψηλό ποσοστό λίπους, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό είναι υγιεινό (ακόρεστο λίπος). 

Το γεγονός αυτό το καθιστά ως θρεπτική επιλογή, με απαραίτητη προϋπόθεση να καταναλώνετε με μέτρο δεδομένου ότι είναι υψηλό σε θερμίδες.

Συνολικό λίπος

Είναι αναγκαίο να καταναλώνετε ένα συγκεκριμένο ποσοστό λίπους, καθώς το σώμα σας το χρειάζεται για ενέργεια, πήξη του αίματος, ανάπτυξη του εγκεφάλου, απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και περιορισμό των φλεγμονών. Τα αβοκάντο αποτελούνται από περίπου 15% λίπος, 9% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνη και 73% νερό. Κάθε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αβοκάντο περιέχει 22 γραμμάρια λίπους.

Κορεσμένο λίπος

Είναι ένας από τους τύπους λιπών που πρέπει να περιορίσετε, μαζί με τα trans λιπαρά. Η κατανάλωση υψηλής ποσότητας κορεσμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου ΙΙ και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Επομένως, είναι επιθυμητός ο περιορισμός της συγκεκριμένης ομάδας λίπους, σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων σας. Άτομα που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων καλό είναι να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κορεσμένο λίπος (έως και 7% των ημερήσιων θερμίδων). Περίπου το 15% του συνολικού λίπους του αβοκάντο ,είναι κορεσμένο. Έτσι, σε κάθε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο αβοκάντο περιέχονται 3,2 γραμμάρια του συγκεκριμένου είδους λίπους.

Μονοακόρεστο λίπος

Το 67% του συνολικού λίπους του, το οποίο αντιστοιχεί σε 14,7 γραμμάρια ανά φλιτζάνι ψιλοκομμένου αβοκάντο, είναι κατά κύριο λόγο μονοακόρεστο λίπος. Όπως προαναφέρθηκε είναι από τους υγιεινούς τύπους λιπών. Πέραν του ότι μπορεί να μειώσει των κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων, βοηθάει επίσης και στον έλεγχο επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Πολυακόρεστο λίπος

Πρόκειται για ένα ακόμη υγιεινό τύπο λίπους, ο οποίος περιλαμβάνει τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Το συγκεκριμένο είδος λίπους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιακή νόσο. Τα αβοκάντο αποτελούνται από περίπου 12% πολυακόρεστο λίπος, το οποίο αντιστοιχεί σε 2,7 γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι ψιλοκομμένου αβοκάντο.

Πίσω →