Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤυμπανισμός στην κοιλιά; Μήπως έχετε Χολολιθίαση

Πρόκειται για άλατα χοληστερίνης ή σπανιότερα χολερυθρίνης (ουσία που δημιουργείται στον οργανισμό όταν καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια) που κατακάθονται στη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίθοι.

Δημιουργούνται όταν για κάποιον ,άγνωστο συνήθως, λόγω διαταραχτεί η αναλογία χολικών αλάτων και χοληστερίνης στη χολή.

Ποιοι πάσχουν περισσότερο

Στις  περισσότερες χολολιθίασης (λίθοι από άλατα χοληστερίνης), που είναι και οι πιο συνηθισμένες , περισσότερο πάσχουν :

  • Οι γυναίκες, κυρίως οι παχύσαρκες και όσες είχαν πολλούς τοκετούς.
  • Άτομα στα οποία η χοληδόχος κύστη τους είναι υδρανής. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός των ανθρώπων αυτών ,συνήθως επειδή δεν διατρέφονται κανονικά, δεν χρησιμοποιεί αρκετή ποσότητα χολής για την πέψη, οπότε δεν γίνονται συσπάσεις της χοληδόχους κύστης για να βγαίνει το υγρό της( η χολή).
  • Άτομα που πάσχουν από αιμολυτικές αναιμίες, π. χ μεσογειακή αναιμία.

Συμπτώματα

  • Τυμπανισμός στην κοιλιά
  • Μικροί πόνοι μετά το φαγητό, κυρίως όταν είναι λιπαρό ή περιλαμβάνει πολλά γλυκά, δεξιά στην κοιλιά, όπου βρίσκεται η χοληδόχος κύστη
  • Κολικοί.

Στο Διαιτολογικό Γραφείο της Κυρίας  Χαριστού Ιουλίας  μπορούμε να συνθέσουμε το κατάλληλη δίαιτα, για άτομα που έχουν Χολολιθίαση, με σκοπό να έχουν άμεση βελτίωση στην υγεία τους. Η διατροφή για Χολολιθίαση θα συνταχτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προσωπικές διατροφικές ιδιαιτερότητες, που θα είναι, εύκολο να το τηρήσετε.

 

 

Πίσω →