Τα οφέλη για την υγεία από το τσάι ιβίσκου μπορεί να περιλαμβάνουν έλεγχο της υπέρτασης και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης , μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της υγείας του ήπατος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στη θεραπεία της κατάθλιψης .

Αυτό το τσάι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τι είναι το τσάι ιβίσκου;

Το τσάι ιβίσκουπαρασκευάζεται με το βράσιμο τμημάτων του φυτού ιβίσκου . Αυτό το τσάι έχει ρουμπινί κόκκινο χρώμα και έχει ξινή γεύση.

Είναι ένα πολύ δημοφιλές ποτό σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται συχνά ως «φαρμακευτικό» τσάι. Είναι ευρέως διαθέσιμο στην αγορά σε όλο τον κόσμο που πίνει τσάι και μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου

1.Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι ο ιβίσκος έχει αντιυπερτασικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να είναι ευεργετικές για άτομα που πάσχουν από υπέρταση και για εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση έως και 10 μονάδες

Επίσης, έχει διουρητικές ιδιότητες που αυξάνουν την ούρηση και ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

2. Μπορεί να είναι επωφελής για την απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μια μελέτη τα εκχυλίσματα ιβίσκου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας λόγω των ιδιοτήτων ρύθμισης του μεταβολισμού. Μια άλλη έρευνα έδειξε πώς το τσάι ιβίσκου μείωσε το σωματικό βάρος μεταξύ των παχύσαρκων ποντικών.

3. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Μια ερευνητική μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ προτείνει ότι η κατανάλωση ιβίσκου και ξινό τσάι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας και να αυξήσει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, η οποία βοηθά στη διαχείριση αυτής της απρόβλεπτης νόσου.

Το τσάι ιβίσκου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης από το σώμα, βοηθώντας έτσι στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από βλάβες. Οι υπολιπιδαιμικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες του τσαγιού ιβίσκου μπορεί να είναι ευεργετικές για όσους υποφέρουν από διαταραχές σακχάρου στο αίμα όπως ο διαβήτης.

4.Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του ήπατος

Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού ιβίσκου μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία παθήσεων του ήπατος.

Σύμφωνα με μια , όταν σε 19 παχύσαρκα άτομα χορηγήθηκε εκχύλισμα τσαγιού ιβίσκου για 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη στεάτωση του ήπατος - μια κατάσταση από την οποία όλοι έπασχαν.

Το τσάι ιβίσκου αποτελείται επίσης από αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού σας από ασθένειες καθώς μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στους ιστούς και τα κύτταρα του σώματος. Επομένως, η κατανάλωση ωφέλιμων οξειδωτικών από τσάι ιβίσκου χωρίς καφεΐνη θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σας διατηρώντας την καλή συνολική υγεία.

5.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδης & αντιβακτηριδιακός παράγοντας

Χαλαρά φύλλα τσαγιού του φυτού ιβίσκου μπορεί ακόμη και να είναι πλούσια σε ασκορβικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη C . Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που απαιτείται από το σώμα σας για να ενισχύσει και να τονώσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το τσάι ιβίσκου είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές του ιδιότητες.

6.Μπορεί να δράσει ως αντικαταθλιπτικό

Το τσάι ιβίσκου μπορεί να περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα φλαβονοειδή, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες σε ορισμένες μελέτες σε ζώα. Η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη δημιουργώντας μια χαλαρή αίσθηση στο μυαλό και το σώμα.

7. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό για τη βελτιωμένη  στη πέψη

Πολλοί άνθρωποι πίνουν τσάι ιβίσκου για να βελτιώσουν την πέψη καθώς ρυθμίζει τόσο την ούρηση όσο και τις κενώσεις. Δεδομένου ότι έχει διουρητικές ιδιότητες, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της υγείας του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Παρενέργειες τσαγιού ιβίσκου

Παρόλο που το τσάι ιβίσκου είναι ένα ενισχυτικό υγείας , υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.

  • Αρτηριακή πίεση: Τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού ιβίσκου περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης (αντιυπερτασικές ιδιότητες). Επομένως, δεν συνιστάται για άτομα που έχουν ήδη χαμηλή αρτηριακή πίεση ή υπόταση. Μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, ζάλη και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά ή τον εγκέφαλο εάν καταναλωθεί από άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Εγκυμοσύνη και γονιμότητα: Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε, το τσάι ιβίσκου δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα λόγω των εμμηναγωγικών του επιδράσεων, που μπορεί να διεγείρουν την έμμηνο ρύση ή τη ροή του αίματος στη μήτρα ή την πυελική περιοχή. Ο ιβίσκος μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο, δυσκοιλιότητα και δυσφορία στο στομάχι. Για όσους υποβάλλονται σε ορμονικές θεραπείες ή λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με την κατανάλωση αυτής της ποικιλίας τσαγιού.
  • Διαβήτης & χειρουργική επέμβαση: Ο ιβίσκος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν πάσχετε από διαβήτη ή σχεδιάζετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση.]
  • Άλλα: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται μεθυσμένοι ή να εμφανίσουν ψευδαισθήσεις μετά την κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου. Επομένως, να είστε προσεκτικοί μέχρι να μάθετε πώς αντιδρά το σώμα σας στο τσάι. Μην οδηγείτε αυτοκίνητο ή μην χειρίζεστε βαριά μηχανήματα μέχρι να μάθετε ποιες είναι οι επιπτώσεις του στο σύστημά σας.
  • Αλλεργία: Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φαγούρα στα κόκκινα μάτια, ιγμόρεια ή πυρετό από χόρτο όταν καταναλώνουν τσάι ιβίσκου.

 

Πίσω →