Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςTρόφιμα που ενεργοποιούν τις ορμόνες σε άντρες και γυναίκες
  1. Το κόκκινο κρασί!

Την επόμενη φορά που θα είστε σε δείπνο, μην διστάσετε να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί! Περιέχει ρεσβερατρόλη, μια αντιφλεγμονώδη πολυφαινόλη της οποίας τα οφέλη, όπως η υγιής παραγωγή ορμονών, προέρχονται από τις οιστρογονικές της ιδιότητες. (1)

  1. Ο λιναρόσπορος!

Ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνη, η λιγνάνη είναι φυτοοιστρογόνο που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων σε άνδρες και γυναίκες. Αλλά ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. (2)

  1. Οι σπόροι κολοκύθας!

Οι άνδρες δεν πρέπει να διστάζουν να καταναλώνουν αυτούς τους γευστικούς σπόρους, καθώς είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο το οποίο βοηθά στην αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης στο σώμα. (3)

  1. Οι γαρίδες!

Η βιταμίνη D είναι μια πολύ συχνή ανεπάρκεια και το ανεπαρκές επίπεδο βιταμίνης D συνδέεται άμεσα με ορμονικές ανισορροπίες. Για την καταπολέμηση αυτού βοηθάει πολύ η κατανάλωση γαρίδων. Η γαρίδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D . (4)

  1. Το μηλόξυδο!

Το μηλόξυδο βοηθά το σώμα σας να μετατρέπει τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στα τρόφιμα σε χρησιμοποιήσιμα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι δομικά στοιχεία για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των ορμονών. Έτσι, όταν καταναλώνετε μηλόξυδο, βοηθάτε το σώμα σας να παράγει ορμόνες αντιμετωπίζοντας οποιεσδήποτε ανισορροπίες μεταξύ οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης. (5)

1, Snopek, L., Mlcek, J., Sochorová, L., Baron, M., Hlavacova, I., Jurikova, T., ... & Sochor, J. (2018). Contribution of red wine consumption to human health protection. Molecules23(7), 1684.

2, Barrett, J. (1996). Phytoestrogens. Friends or foes? Environmental Health Perspectives104(5), 478–482.

3, Abd El-Ghany, M. A., Dalia, A. H., & Soha, M. (2010, April). Biological study on the effect of pumpkin seeds and zinc on reproductive potential of male rats. In The 2nd International Annual scientific conference, Faculty of specific Mansoura University (pp. 2384-3404).

4, Holick, M. F. (2003). Vitamin D: A millenium perspective. Journal of cellular biochemistry88(2), 296-307.

5. Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. Medscape General Medicine8(2), 61.

Πίσω →