Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤροφές που μπορούν να αυξήσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας

Όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγει περισσότερο ιδρώτα για να κρυώσει, κάτι που οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή μπορεί να παρέχει στο σώμα τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες, μέταλλα και υγρά που απαιτούνται για τη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και βελτίωσης της θερμότητας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά, και αυτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο, μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των χαμένων θρεπτικών συστατικών και υγρών. Η σωστή ενυδάτωση και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Τροφές που μπορούν να αποτρέψουν τη θερμοπληξία είναι:

 • Το καρπούζι: Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή θερμοπληξίας. Περιέχει επίσης ηλεκτρολύτες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και αμινοξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των μυϊκών κραμπών, που είναι σημάδι θερμοπληξίας.
 • Το αγγούρι: Ένα αγγούρι αποτελείται από σχεδόν 90 τοις εκατό νερό. Καθώς η θερμοπληξία συμβαίνει λόγω αφυδάτωσης, τα αγγούρια σας επιτρέπουν να παραμένετε φυσικά ενυδατωμένοι. Δίνουν επίσης μια ώθηση ενέργειας.
 • Το νερό καρύδας: Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού σας εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες.
 • Το μηλόξυδο: Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου και καλίου στον οργανισμό, τα οποία αποτρέπουν τη θερμοπληξία.
 • Μέντα: Τα φρέσκα φύλλα μέντας είναι καλά το καλοκαίρι καθώς περιέχουν μενθόλη, η οποία διεγείρει τις εξειδικευμένες νευρικές απολήξεις που σας επιτρέπουν να αισθάνεστε κρύο και μια ηλεκτρική ώθηση ταξιδεύει στον εγκέφαλο και σας κάνει να πιστεύετε ότι έξω είναι πιο κρύο, που ψύχει αυτόματα τον μηχανισμό του σώματος.
 • Σέλινο: Περιλαμβάνει 96 τοις εκατό νερό και είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου που κρατά τους ηλεκτρολύτες και την παλινδρόμηση οξέος σε απόσταση και σας προστατεύει από τη θερμοπληξία.
 • Μάνγκο: Γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που εμπλουτίζουν την υγεία, όπως βιταμίνες A, B6, C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη και διαιτητικές ίνες, τα μάνγκο περιέχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα μια υπερτροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ¾ φλιτζάνι μάνγκο παρέχουν το 50% της ημερήσιας βιταμίνης C, το 8% της ημερήσιας βιταμίνης Α και το 8% της ημερήσιας βιταμίνης Β6.

Εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητές σας για θερμοπληξία, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση και σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Οινόπνευμα: Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να αυξήσει τον κίνδυνο θερμοπληξίας.
 • Καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην αφυδάτωση και θα πρέπει να περιορίζεται, ειδικά κατά τη διάρκεια της ζέστης.
 • Αλμυρές τροφές: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση, καθώς σας κάνουν να διψάτε περισσότερο και αυξάνοντας την απώλεια νερού από το σώμα.
 • Λιπαρά τρόφιμα: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μεταβολικής θερμότητας και να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία.
 • Ζαχαρούχα τρόφιμα: Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην κόπωση και την αφυδάτωση του οργανισμού.

Πίσω →