Σύσταση: το παντζάρι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, λόγω συμμετοχής του στη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

Παράλληλα, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’ αυτό είναι απαραίτητη τροφή σε όσους πάσχουν από μακροκυτταρική αναιμία.

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του παντζαριού σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται πως σε μια μερίδα παντζαριού περιέχονται 2 γρ φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες προσδίδουν όγκο στο υπόλειμμα τροφής αυξάνοντας τον όγκο και το βάρος των κοπράνων από 40 έως 100%. Μέσω της δράσης αυτής βοηθείται η λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και μειώνεται ο χρόνος διέλευσης τυχόν βλαβερών ουσιών.

Το παντζάρι είναι πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυτταρικών υγρών και επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για την διατήρηση του καρδιακού παλμού.

Προσοχή, σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ,λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το παντζάρι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Επιπλέον από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα το παντζάρι θεωρείται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών που περιέχει.

 

Θρεπτική σύσταση

Ανά 100 γρ

μαγειρεμένο

Θερμίδες

44

Υδατάνθρακες

9,96 gr

Πρωτεΐνες

1,68 gr

Λιπαρά

0,18 gr

Φυτικές ίνες

2 gr

Ασβέστιο

16 mg

Σίδηρος

0,79 mg

Φυλλικό οξύ

80 mg

 

Πίσω →