Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤο χταπόδι και τα οφέλη του για την υγεία

Το χταπόδι είναι ένα θαλασσινό που αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης για πολλές παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο

Υψηλό σε πρωτεΐνη και πλούσιο σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν χταπόδι στο μενού τους. Ακολουθεί μια ματιά στη διατροφή, τα οφέλη για την υγεία και τις χρήσεις του χταποδιού.

Διατροφικά στοιχεία για το χταπόδι

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, χαμηλή σε λιπαρά και παρέχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεστε για καλή υγεία. Αυτές οι διατροφικές πληροφορίες προέρχονται από το USDA για χταπόδι στον ατμό που παρασκευάζεται με επιτραπέζιο αλάτι.

 • Θερμίδες : 163
 • Λίπος : 2 γρ
 • Νάτριο : 711 mg
 • Υδατάνθρακες : 4 γρ
 • Πρωτεΐνη : 30 γρ
 • Χοληστερίνη : 95 mg
 • Ασβέστιο : 106 mg
 • Σίδηρος : 9,48 mg
 • Ψευδάργυρος : 3,34 mg
 • Σελήνιο : 89 mcg
 • Βιταμίνη Β12 : 35,8 mcg

Υδατάνθρακες

Αν και δεν είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων, μια μερίδα 100 γραμμαρίων χταποδιού στον ατμό έχει 4 γραμμάρια υδατάνθρακες. Δεν περιέχει φυτικές ίνες ή ζάχαρη.

Λίπη

Το χταπόδι περιέχει 2 γραμμάρια ολικού λίπους ανά μερίδα. Αυτό το συνολικό λίπος αποτελείται από 0,45 γραμμάρια από κορεσμένα λίπη, 0,322 γραμμάρια από μονοακόρεστα λίπη και 0,474 γραμμάρια από πολυακόρεστα λίπη.

Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στα μαλάκια προέρχεται από ακόρεστα λίπη. Η American Heart Association (AHA) λέει ότι αυτοί οι τύποι λίπους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας όταν αποτελούν μέρος ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος.

Μια μερίδα χταποδιού 100 γραμμαρίων έχει 95 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν είναι η χοληστερόλη στα τρόφιμα που αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα, αλλά το κορεσμένο λίπος.

Πρωτεΐνη

Με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μερίδα 100 γραμμαρίων, το χταπόδι στον ατμό είναι μια εξαιρετική πηγή αυτού του απαραίτητου θρεπτικού συστατικού. 

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Το χταπόδι έχει πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, παρέχοντας περισσότερο από το 20% της ημερήσιας αξίας για σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Β12. Είναι επίσης πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου .

Οφέλη για την υγεία

Το χταπόδι είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή με μια σειρά από οφέλη όταν ενσωματώνεται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιθανών οφελών για την υγεία.

Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λίπη που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει κυτταρικές μεμβράνες και ορμόνες που ελέγχουν την πήξη του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τις φλεγμονές. Η συμπερίληψη ψαριών και θαλασσινών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν αποτελεί μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ορισμένα φυτά ως άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Στα ψάρια και σε άλλα θαλασσινά, τα ωμέγα-3 έχουν τη μορφή εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Το σώμα σας χρησιμοποιεί μόνο EPA και DHA για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ωφελούν την υγεία της καρδιάς.

Το ως άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε εικοσαπεντανοϊκο οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) στο συκώτι σας, αλλά η μετατροπή είναι αναποτελεσματική.. Η συνιστώμενη επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κυμαίνεται από 1,1 έως 1,6 γραμμάρια την ημέρα.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων χταποδιού στον ατμό έχει 0,38 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τη μορφή EPA και DHA, παρέχοντας περισσότερο από το 20% των συνιστώμενων ποσοτήτων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα βασίζεται σε μια σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο χταπόδι όπως πρωτεΐνη, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Β12. Καμία τροφή δεν παρέχει όλα όσα χρειάζεται το σώμα σας, αλλά το χταπόδι μπορεί να σας προσφέρει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα όταν συνδυάζεται με άλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, αρκετό ύπνο και άλλους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του στρες.

Αλλεργίες

Εάν έχετε αλλεργία στα οστρακοειδή, πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση χταποδιού. Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι μια από τις πιο κοινές τροφικές αλλεργίες.

Αν και συχνότερα διαγιγνώσκονται σε ενήλικες, οι αλλεργίες στα οστρακοειδή εμφανίζονται και στα παιδιά. Η θεραπεία για αυτό το είδος αλλεργίας είναι η αποφυγή όλων των οστρακοειδών, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων ή των πιάτων που περιέχουν χταπόδι.

 

Πίσω →