Η αγκινάρα περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Επιδημιολογικές έρευνες συσχέτισαν την ψηλή διαιτητική πρόσληψη αυτών των καροτενοειδών με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου

Σημαντική είναι η περιεκτικότητα της αγκινάρας και σε φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι σε μια μερίδα αγκινάρας περιέχονται πάνω από 5 γρ. φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες προσδίδουν όγκο στο υπόλειμμα τροφής αυξάνοντας τον όγκο και το βάρος των κοπράνων από 40 έως 100%. Μέσω της δράσης αυτής βοηθείται η λειτουργία του πεπτικού σωλήνα και μειώνεται ο χρόνος διέλευσης τυχόν βλαβερών ουσιών.

Επιπλέον, η αγκινάρα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από το θυρεοειδή αδένα και στη σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά ,όπως τις βιταμίνες Α και Ε.

Η αγκινάρα είναι ακόμη πλούσια σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων λόγω συμμετοχής του στη σύνθεση των νουκλεϊνικών οξέων και απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.. επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.

Το μαγνήσιο είναι ένα ακόμη συστατικό ,το οποίο περιέχεται σε σημαντική συγκέντρωση στην αγκινάρα. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, συμμετέχει στις αντιδράσεις πρωτεϊνοσύνθεσης και βοηθά τος μυς να χαλαρώσουν μετά τη σύσπαση. Το μαγνήσιο αποτελεί μέρος των κρυστάλλων των οστών αλλά βρίσκεται και στην εξωτερική επιφάνεια τους. Προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί ασβέστιο και σμάλτο.

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητα της αγκινάρας σε κάλο. Το κάλιο ρυθμίζει τον όγκο των ενδοκυττάριων υγρών και επηρεάζει τη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, η αγκινάρα θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

Θρεπτική σύσταση

Ανά 100 γρ

μαγειρεμένη

Θερμίδες

50

Υδατάνθρακες

11,18 gr

Πρωτεΐνες

3,48 gr

Λιπαρά

1,21 gr

Φυτικές ίνες

5,4 gr

Ασβέστιο

45 mg

Σίδηρος

1,29 mg

Φυλλικό οξύ

51 mcg

 

 

Πίσω →