Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤι είναι οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες;

Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες είναι ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Πώς επηρεάζουν οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες το σώμα μου;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να προστατεύει τα νεύρα, να δημιουργεί κυτταρικούς ιστούς και να παράγει ορισμένες ορμόνες. Το συκώτι σας παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται το σώμα σας.

Υπάρχουν 2 τύποι χοληστερόλης:

  • Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη.
  • Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL) ή «καλή» χοληστερόλη.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL μπορεί να βλάψουν τις αρτηρίες σας και μπορεί να σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Ένα υψηλό επίπεδο HDL χοληστερόλης, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως ένα καλό σημάδι. Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προστασία των αρτηριών σας και στην πρόληψη των λιπών που μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες.

Ποιες τροφές περιέχουν φυτικές στερόλες και στανόλες;

Οι φυτικές στερόλες και οι στανόλες βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Αλλά αυτές οι ποσότητες έχουν μόνο μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Για να χρησιμοποιήσετε στερόλες και στανόλες για να μειώσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας, θα χρειαστείτε περισσότερα από αυτά που μπορούν να προσφέρουν αυτά τα τρόφιμα.

Ορισμένα τρόφιμα είναι πλέον εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και στανόλες. Αυτά περιλαμβάνουν ενισχυμένες μαργαρίνες, τυρί, χυμό πορτοκαλιού, γάλα και ψωμί.

 

Πίσω →