Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤι είναι η ζάχαρη και τι προκαλεί στον οργανισμό μας!

Στο σύγχρονο και γρήγορο ρυθμό ζωή μας, μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσουμε μια υγιή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Η ζάχαρη είναι ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, και τα κύτταρα στο σώμα μας θα πέθαιναν χωρίς αυτό. Η κατανάλωση πάρα πολλή ζάχαρης, όμως, αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κακής υγεία των δοντιών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Για να διατηρήσετε τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου, σας βοηθά να ξέρετε ακριβώς πόση ζάχαρη υπάρχει στα τρόφιμα που τρώτε.

Τι είναι η ζάχαρη!

Η ζάχαρη είναι ένας απλός υδατάνθρακας που ανήκει σε μια κατηγορία των χημικών ουσιών με σχετικά γλυκιά γεύση. Έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Οι τρεις κύριοι τύποι ζάχαρης είναι η σακχαρόζη, η λακτόζη, και η φρουκτόζη. Ακόμα κι αν τα κύτταρα μας χρειάζονται σάκχαρο (γλυκόζη) για να επιβιώσουν, καταναλώνοντας πάρα πολύ από αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας. Η προσθήκη ζάχαρης δεν περιέχει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και καθ 'υπέρβαση συμβάλλει μόνο στη φθορά των δοντιών, στο διαβήτη και την παχυσαρκία. Σήμερα σχεδόν όλα αυτά που καταναλώνουμε, ποτά και φαγητά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Τον Μάρτιο του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν ότι οι ενήλικοι και τα παιδιά πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση των ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής τους ενεργειακής πρόσληψης, με περαιτέρω μείωση κάτω από το 5% που σχετίζονται με επιπλέον οφέλη για την υγεία.

Ο όρος ελεύθερα σάκχαρα περιλαμβάνει τη γλυκόζη, τη φρουκτόζη και τη σακχαρόζη που προστίθεται σε τρόφιμα και ποτά, καθώς και σάκχαρα φυσικά στα σιρόπια, στο μέλι και στο χυμό φρούτων. Ο όρος δεν ισχύει για τα σάκχαρα που βρίσκονται φυσικά σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά ή γάλα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη που συνδέει την κατανάλωση αυτών των σακχάρων με αρνητικές επιπτώσεις. Η κατάσταση του ΠΟΥ ότι η μείωση της ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης στο 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης θα είναι περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Γιατί θα πρέπει να ελέγχεται η κατανάλωση ζάχαρης!

Η American Heart Association προέτρεψε τους ανθρώπους να μειώσουν την προστιθέμενη πρόσληψη ζάχαρης λόγω της ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την υγεία:

  1. Παχυσαρκία - Οι επιστήμονες στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης συνδέεται με την παχυσαρκία.
  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση - Υψηλή φρουκτόζη στη διατροφή αυξάνει την πίεση του αίματος στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Heart Association
  2. Καρδιακή νόσος – Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης είναι πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου.
  3. Διαβήτη τύπου 2 – Έχει ειπωθεί ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να συνδέεται άμεσα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

 

Πίσω →