Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤι είναι η σορβιτόλη; Οφέλη, χρήσεις, παρενέργειες!

Η σορβιτόλη είναι ένας τύπος υδατανθράκων. Εμπίπτει σε μια κατηγορία αλκοολών σακχάρου που ονομάζονται πολυόλες. Αυτή η υδατοδιαλυτή ένωση βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των βερίκοκων, των δαμάσκηνων, των μούρων, των ροδάκινων και των σύκων (1Αξιόπιστη πηγή). Είναι επίσης εμπορικά κατασκευασμένο από σιρόπι καλαμποκιού για χρήση σε συσκευασμένα τρόφιμα, ποτά και φάρμακα.

Εμπορικά, η σορβιτόλη χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υγρασίας, την προσθήκη γλυκύτητας και την παροχή υφής στα προϊόντα, καθώς και πιθανώς υποστηρίζει την πεπτική και στοματική υγεία.

Οφέλη και χρήσεις!

Η σορβιτόλη είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη αλκοόλη σακχάρου για διάφορους λόγους.

Πρώτον, οι αλκοόλες ζάχαρης χρησιμοποιούνται συχνά σε τρόφιμα και ποτά αντί της παραδοσιακής ζάχαρης για τη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες. Η σορβιτόλη περιέχει περίπου τα δύο τρίτα των θερμίδων του επιτραπέζιου σακχάρου και παρέχει περίπου το 60% της γλυκύτητας (2). Επίσης δεν είναι πλήρως αφομοιωμένη στο λεπτό έντερο. Αυτό που απομένει από την ένωση μετακινείται στο παχύ έντερο όπου ζυμώνεται ή διασπάται από βακτήρια, με αποτέλεσμα να απορροφώνται λιγότερες θερμίδες (3Αξιόπιστη πηγή).

Δεύτερον, το γλυκαντικό προστίθεται συχνά σε τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο για άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει πολύ μικρή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με παραδοσιακά γλυκαντικά όπως η επιτραπέζια ζάχαρη.

Τρίτον, σε αντίθεση με το επιτραπέζιο σάκχαρο, οι αλκοόλες σακχάρου όπως η σορβιτόλη δεν συμβάλλουν στο σχηματισμό κοιλοτήτων. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται συχνά για να γλυκάνουν τσίχλες χωρίς ζάχαρη και υγρά φάρμακα (1Αξιόπιστη πηγή, 4Αξιόπιστη πηγή).

Τέταρτον, χρησιμοποιείται από μόνο του ως καθαρτικό για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Είναι υπερωσμωτικό, που σημαίνει ότι τραβάει νερό στο παχύ έντερο από τους γύρω ιστούς για να προάγει τις κινήσεις του εντέρου.

Παρενέργειες και προφυλάξεις!

Η κατανάλωση σορβιτόλης ή άλλων σακχάρων αλκοολών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και διάρροια σε ορισμένα άτομα, ειδικά εάν δεν έχετε συνηθίσει να τα καταναλώνετε τακτικά. Αυτό μπορεί να είναι ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα για ορισμένους, αλλά το επιθυμητό αποτέλεσμα για όσους το χρησιμοποιούν για την προώθηση της δραστηριότητας του εντέρου. Ευτυχώς, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη σορβιτόλη φαίνεται να είναι ασυνήθιστες. Το πιο συχνά αναφερόμενο παράπονο είναι η διάρροια, αν και μπορεί να συνοδεύεται από κράμπες στην κοιλιά ή ναυτία (7Αξιόπιστη πηγή, 8Αξιόπιστη πηγή).

 

Πίσω →