Η ινδόλη-3-καρβινόλη είναι ένας από τους πολλούς λόγους για να τρώτε τα λαχανικά σας.

Είναι ένα φυτοχημικό που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, του κουνουπιδιού, των λαχανικών Βρυξελλών, του λάχανου και των χόρτων).Εκτός από το ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία όλων των κυτταρικών δομών (συμπεριλαμβανομένου του DNA), ο κύριος ισχυρισμός της ινδόλης-3-καρβινόλης είναι ότι ελέγχει την κυκλοφορία των οιστρογόνων.

Η συσσώρευση περιβαλλοντικών οιστρογόνων από πηγές όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, τα αυξημένα επίπεδα στρες, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και ορισμένα φάρμακα όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των περισσότερων γυναικολογικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του μαστού. καθώς και αύξηση των κινδύνων εμφράγματος και εγκεφαλικού. Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων συμβάλλει επίσης στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, ευερεθιστότητα και κατακράτηση νερού.

Η ινδόλη-3-καρβινόλη έχει βρεθεί σε έρευνες ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου καθώς και του παχέος εντέρου. Ο λόγος είναι ότι οι δίαιτες με υψηλότερες ποσότητες κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 

Δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την «ελάχιστη ημερήσια ποσότητα» για την ινδόλη-3-καρβινόλη και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόση ινδόλη-3-καρβινόλη υπάρχει σε κάθε μερίδα μπρόκολου.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, σπαράγγια, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλινο, λάχανο, μαϊντανός, ραπανάκι και μουστάρδα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την παραγωγή «καλών» οιστρογόνων. Τα σταυρανθή λαχανικά διαφέρουν από άλλες κατηγορίες λαχανικών καθώς είναι πλούσιες πηγές ενώσεων που περιέχουν θείο γνωστές ως γλυκοσινολικά.

Πίσω →