Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη ζάχαρη και τις θερμίδες στη διατροφή σας, μπορείτε να στραφείτε σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Τεχνητά γλυκαντικά και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και ποτών που διατίθενται στο εμπόριο με τη σήμανση «χωρίς ζάχαρη» ή «διαίτης», συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και των αρτοσκευασμάτων. Τι είναι όλα αυτά τα γλυκαντικά; Και ποιος είναι ο ρόλος τους στη διατροφή σας;

Φυσικά γλυκαντικά

Τα φυσικά γλυκαντικά είναι υποκατάστατα ζάχαρης που συχνά προωθούνται ως πιο υγιεινές επιλογές από τη ζάχαρη . Αλλά ακόμη και αυτά τα «φυσικά γλυκαντικά» συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία και εξευγενισμό.

Τα φυσικά γλυκαντικά που είναι αναγνωρισμένα ως γενικά ασφαλή περιλαμβάνουν:

 • Χυμούς φρούτων και νέκταρ
 • Μέλι
 • Μέλασσα
 • Σιρόπι σφενδάμου

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι συνθετικά υποκατάστατα ζάχαρης, όμως μπορεί να προέρχονται από φυσικές ουσίες, όπως τα βότανα ή την ίδια η ζάχαρη. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίσης γνωστά ως έντονα γλυκαντικά επειδή είναι πολλές φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Μπορούν να είναι ελκυστικές εναλλακτικές της ζάχαρης, επειδή δεν προσθέτουν σχεδόν καθόλου θερμίδες στη διατροφή σας. Επίσης, χρειάζεστε μόνο ένα κλάσμα τεχνητού γλυκαντικού σε σύγκριση με την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά για γλυκό.

Χρήσεις για τεχνητά γλυκαντικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως:

 • Αναψυκτικά, μείγματα ποτών σε σκόνη και άλλα ποτά
 • Καραμέλες
 • Πουτίγκες
 • Κονσερβοποιημένες τροφές
 • Μαρμελάδες και ζελέ
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι επίσης δημοφιλή για οικιακή χρήση. Μερικά μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν στο ψήσιμο ή στο μαγείρεμα.

Ορισμένες συνταγές μπορεί να χρειάζονται τροποποίηση, επειδή σε αντίθεση με τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν παρέχουν όγκο. Ελέγξτε τις ετικέτες στα τεχνητά γλυκαντικά για κατάλληλη οικιακή χρήση.

Ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αφήσουν μια επίγευση.

Πιθανά οφέλη για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών

 • Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν συμβάλλουν στην τερηδόνα
 • Ελεγχος βάρους: Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν έχουν ουσιαστικά θερμίδες. Αντίθετα, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 16 θερμίδες
 • Διαβήτης: Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά γενικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Χρήσεις για φυσικά γλυκαντικά

Τα φυσικά γλυκαντικά έχουν ποικίλες χρήσεις τόσο στο σπίτι όσο και σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικές φορές είναι γνωστά ως "προστιθέμενα σάκχαρα" επειδή προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία.

Πιθανά οφέλη για την υγεία των φυσικών γλυκαντικών:

Τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά από τη ζάχαρη. Όμως, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα δεν είναι σημαντικά διαφορετική. Για παράδειγμα, το μέλι και η ζάχαρη είναι παρόμοια διατροφικά και το σώμα σας επεξεργάζεται τόσο σε γλυκόζη όσο και σε φρουκτόζη.

Είναι εντάξει να επιλέξετε ένα φυσικό γλυκαντικό με βάση τη γεύση του και όχι με τους ισχυρισμούς του για την υγεία. Απλώς προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε με φειδώ οποιοδήποτε πρόσθετο γλυκαντικό.

Πιθανά προβλήματα υγείας με φυσικά γλυκαντικά

Τα φυσικά γλυκαντικά είναι γενικά ασφαλή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα για την υγεία από την κατανάλωση οποιουδήποτε συγκεκριμένου τύπου πρόσθετης ζάχαρης.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ακόμη και φυσικών γλυκαντικών, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως τερηδόνα, αύξηση βάρους, κακή διατροφή και αυξημένα τριγλυκερίδια. Το μέλι μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες βακτηριακών σπορίων που μπορούν να παράγουν τοξίνη αλλαντίασης και δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά κάτω του 1 έτους.

Τα τεχνητά γλυκαντικά και τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους, όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά με μέτρο.

Τα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο με τη σήμανση «χωρίς ζάχαρη» δεν είναι χωρίς θερμίδες, επομένως μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Λάβετε υπόψη ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, γενικά δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη για την υγεία με τα ολόκληρα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Πίσω →