Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα υπέροχα σύκα και οι ευεργετικές τους ιδιότητες.

Παρόλο που τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο , τίποτα δεν συγκρίνεται με την μοναδική γεύση των φρέσκων σύκων. Η γεύση τους είναι γλυκιά με υφή που συνδυάζει την απαλότητα του δέρματος τους και την τραγανότητα των σπόρων τους. Η εποχή τους είναι κυρίως οι καλοκαιρινοί μήνες και κάποιες ποικιλίες μπορεί να είναι διαθέσιμες μέχρι και το φθινόπωρο.

Διατροφική αξία:

100g φρέσκων σύκων περιέχουν:

  • 1.3g πρωτεΐνη
  • 0.3g λίπη
  • 9.5g υδατανθράκων
  • 2g φυτική ίνα

Επίσης είναι πλούσια πηγή σε παντοθενοικό οξύ (Β5), νάτριο, Β6 και χαλκό.

Οφέλη για την υγεία:

  1. Βοηθούν στην μείωση της υψηλής πίεσης:

Τα σύκα είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην ρύθμιση της πίεσης. Σήμερα λόγω της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων σε συνδυασμό με αυξημένη πρόσληψη Νατρίου και μειωμένα επίπεδα Καλίου έχει συσχετισθεί ότι οδηγεί σε υπέρταση.

  1. Βοηθούν στην απώλεια βάρους:

Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι αισθανόμαστε γρηγορότερα πληρότητα μειώνοντας έτσι την ενεργειακή μας πρόσληψη.

  1. Προστατεύουν ενάντια στον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση:

Σε μελέτες που έχουν γίνει σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, εμφανίστηκε  34% μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με γυναίκες που δεν λάμβαναν αυξημένες φυτικές ίνες οι οποίες όπως αναφέρθηκε είναι αυξημένες σε περιεκτικότητα στα σύκα.

  1. Τα φύλλα των σύκων φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Τα φύλλα από το φυτό της συκιάς σε ορισμένες κουζίνες είναι μέρος της διατροφής λόγω των αντιδιαβητικών τους ιδιοτήτων, μειώνοντας την απαιτούμενη δόση ινσουλίνης που χρειάζεται να χορηγηθεί σε άτομα που κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

  1.  Έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Σε μελέτες που έχουν γίνει τα φύλλα από την συκιά επίσης φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Τα υψηλά επίπεδα των οποίων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Πίσω →