Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα θετικά και τα αρνητικά των κονσερβών

 Πολλοί αγοραστές παντοπωλείων επικεντρώνονται στην κατηγορία των νωπών προϊόντων αντί του κονσερβοποιημένου λαχανικού, θεωρώντας ότι κάνουν την καλύτερη επιλογή διατροφής. Αλλά κονσέρβες ή κατεψυγμένα προϊόντα μπορεί επίσης να είναι η κατάλληλη επιλογή. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς κονσερβοποιημένων λαχανικών σε σύγκριση με τα νωπά ή κατεψυγμένα προϊόντα.

Πλεονεκτήματα:

 Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της επιλογής κονσερβοποιημένων προϊόντων σε αντίθεση με τις νωπές είναι το οικονομικό. Οι αναλύσεις κόστους έχουν δείξει ότι τα κονσερβοποιημένα λαχανικά μπορεί να είναι τόσο χαμηλά όσο το ένα πέμπτο της τιμής των φρέσκων επιλογών και το ήμισυ του κόστους των κατεψυγμένων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν αγοράζετε προϊόντα εκτός της τοπικής καλλιεργητικής περιόδου, όπως το καλαμπόκι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Παρόλο που ορισμένα φρέσκα προϊόντα μπορούν να αγοραστούν εκτός της τοπικής περιόδου, είναι συνήθως πιο ακριβά, καθώς θα έπρεπε να εισαχθούν. Η επιλογή για κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί συνεπώς να μειώσει τα έξοδα για το μπακάλικο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υπάρχουν λιγότερες φρέσκες επιλογές.

 Εκτός από το κόστος, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου και να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ότι τα φρέσκα. Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά κονσερβοποιημένων λαχανικών μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα γεύματα εκ των προτέρων.

 Ενώ τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν γενικά τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι συχνά μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και μετά κάθονται στα ράφια των μπακάλικων μέχρι να αγοραστούν. Αυτή η μεγάλη διαφορά χρόνου μεταξύ συγκομιδής και κατανάλωσης σημαίνει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να χαθούν καθώς εκτίθενται στο φως και στον αέρα. Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία σε μέγιστη ωριμότητα, όταν τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών είναι τα υψηλότερα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά γενικά δεν χάνονται κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης ή της κατάψυξης και ότι οι νωπές, κατεψυγμένες ή κονσερβοποιημένες εκδόσεις του ίδιου τροφίμου έχουν σχετικά ισοδύναμα θρεπτικά χαρακτηριστικά.

Μειονεκτήματα:

 Ένα από τα μειονεκτήματα των κονσερβοποιημένων λαχανικών είναι ότι μερικά έχουν λιγότερο ελκυστική υφή όταν μαγειρεύονται, ή μια διαφορετική γεύση σε σύγκριση με τις φρέσκες επιλογές. Ορισμένα λαχανικά σε κονσέρβα έχουν μια μαλακότερη υφή λόγω της παραμονής του σε κονσέρβα με υγρό.

 Διατροφικά, το μειονέκτημα της αγοράς κονσερβοποιημένων προϊόντων είναι το νάτριο που μερικές φορές προστίθεται ως συντηρητικό. Η υψηλή πρόσληψη διαιτητικού νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ευτυχώς, πολλές μάρκες παρέχουν επιλογές που δεν έχουν προστεθεί αλάτι. Απλά αναζητήστε "χωρίς προσθήκη αλατιού" στην ετικέτα, ή σαρώστε τη λίστα συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι το αλάτι δεν έχει συμπεριληφθεί.

Πίσω →