Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα οφέλη της υγείας από την λήψη προβιοτικών.

Τα οφέλη της υγείας από την λήψη προβιοτικών.

Τα προβιοτικά βοηθούν στην πέψη και διατηρούν την υγεία του εντέρου.

Ποιά είναι τα οφέλη της λήψης προβιοτικών;

Βακτήρια είναι η αιτία πρόκλησης πολλών ασθενειών όμως είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση ορισμένων βακτηρίων μπορούν να προλαμβάνουν κάποιες ασθένειες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ονομάζονται προβιοτικά και βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Μελέτες υποστηρίζουν ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών του γαστρεντερικού, καθυστερούν την εκδήλωση αλλεργιών σε παιδία και βοηθούν στην πρόληψη κολπίτιδων και ουρολοιμώξεων στις γυναίκες. Δεν είναι όλα τα προβιοτικά τα ίδια, διαφορετικά βακτήρια έχουν διαφορετικές δράσεις. Έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη όσο για θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας όπως:

Διάρροια

Νόσος του Crohn

Κολπίτιδες

Λοιμώξεις του ουροποιητικού

Έκζέμματα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Προβιοτικά και υγεία του εντέρου.

Μια από τις γνωστότερες δράσεις τον προβιοτικών αφορά τη θεραπεία της διάρροιας. Μελέτες δείχνουν ότι ο Lactobacillus GG μειώνει την διάρκεια μολυνσματικής διάρροιας σε νήπια και παιδιά. Επίσης φαίνεται ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώνουν κατά 60% την διάρροια που οφείλεται σε λήψη αντιβιοτικών. Επίσης τα προβιοτικά έχουν θετική επίδραση και σε θέματα δυσκοιλιότητας. Τα προβιοτικά αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, μαλακώνουν τα κόπρανα κάνοντας ευκολότερη την δίοδο τους.

Η θεραπεία με προβιοτικά επίσης βοηθά άτομα που πάσχουν από την Νόσο του Crohn παρεμποδίζοντας την υποτροπή της ασθένειας.

Προβιοτικά και κολπική υγεία.

Τα προβιοτικά επίσης ωφελούν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Όπως και το έντερο έτσι και ο κόλπος είναι ένα σύστημα απόλυτα ισορροπημένο. Οι lactobacilli αυξάνουν την οξύτητα του κόλπου παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η ισορροπία του κόλπου μπορεί να διαταραχθεί από πλήθος παραγόντων όπως αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά χάπια. Τα προβιοτικά διατηρούν τα επίπεδα της μικροχλωρίδας του κόλπου βοηθώντας σε βακτηριακές κολπίτιδες, μυκητιάσεις και μολύνσεις του ουροποιητικού.

Πίσω →