Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα οφέλη για την υγεία από τη πρόπολη!

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία που παράγουν μέλισσες από υλικά που συλλέγονται από τα μπουμπούκια των δέντρων. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, και έχει μεγάλη ιστορία στη χρήσης της ως φυσική θεραπεία για πλήθος προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόπολη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντι-ιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στο μέλι. Η πρόπολη διατίθεται ευρέως σε μορφή συμπληρώματος. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα, όπως αλοιφές και κρέμες. Επιπλέον, βρίσκεται μερικές φορές σε ρινικά σπρέι και σπρέι λαιμού, καθώς και σε στοματικό διάλυμα και οδοντόκρεμα.

Η πρόπολη θεωρείται μια φυσική θεραπεία για τα ακόλουθα προβλήματα υγείας και καταστάσεις:

 • ακμή
 • βακτηριακές λοιμώξεις
 • εγκαύματα
 • πληγές έλκων
 • κρυολογήματα
 • διαβήτη
 • έρπης
 • φλεγμονή
 • γρίπη
 • πεπτικό έλκος

Επιπλέον, η πρόπολη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει την τερηδόνα.

Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά.

Αν και λίγες κλινικές δοκιμές έχουν δοκιμάσει τις επιπτώσεις της πρόπολης στην υγεία, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πρόπολη μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη. Παρακάτω είναι πολλά βασικά ευρήματα από τις διαθέσιμες μελέτες:

 1. Θεραπεύει τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Η εφαρμογή αλοιφής με βάση την πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πληγών που σχετίζονται με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια αλοιφή που περιέχει φλαβονοειδή που προέρχονται από πρόπολη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από άλλες αλοιφές στην επούλωση πληγών που σχετίζονται με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων.

 1. Θεραπεία εγκαύματος!

Η πρόπολη μπορεί να προωθήσει την επούλωση μικρών εγκαυμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα μιας κρέμας δέρματος με βάση την πρόπολη με εκείνα της σουλφαδιαζίνης αργύρου, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία εγκαυμάτων δεύτερου και τρίτου βαθμού, σε ασθενείς με εγκαύματα δεύτερου βαθμού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η πρόπολη και η σουλφαδιαζίνη αργύρου ήταν παρόμοια αποτελεσματικά στη θεραπεία εγκαυμάτων. Επιπλέον, η πρόπολη φάνηκε να προσφέρει μεγαλύτερα αντιφλεγμονώδη οφέλη από ό, τι έκανε η σουλφαδιαζίνη αργύρου.

 1. Βοηθάει στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος!

Η έρευνα δείχνει ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γαστρεντερικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της ελκώδους κολίτιδας, των γαστρεντερικών καρκίνων και των ελκών. Συστατικά στην πρόπολη, συμπεριλαμβανομένου του φαιναιθυλεστέρα του καφεϊκού οξέος, της αρτεπιλλίνης C, της καμεφερόλης και της γαλαγγίνης, έχουν αποδειχθεί ότι εξαλείφουν αποτελεσματικά τα παθογόνα.

 1. Βοηθάει στη διαχείριση του διαβήτη!

Ευρήματα από έρευνα δείχνουν ότι η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη. Δοκιμές που έχουν γίνει έδειξαν ότι η θεραπεία με πρόπολη βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης.

Πίσω →