Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα οφέλη από την κατανάλωση φράουλας

Η φράουλές είναι μικρές και θαυματουργίες και βοηθούν την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν από τον καρκίνο.

Γεμάτες με βιταμίνες , φυτικές ίνες και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως πολυφαινόλες, οι φράουλες είναι μια τροφή χωρίς νάτριο, χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη , χαμηλή σε θερμίδες.

Συγκαταλέγονται στα 20 καλύτερα φρούτα σε αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Μόνο μια μερίδα περίπου οκτώ φράουλες παρέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.

Μια μερίδα 80g φράουλες παρέχει:

 

  • 26Kcal/101KJ
  • 0,6 g πρωτεΐνης
  • 0,2 γρ λίπος
  • 6 γρ υδατάνθρακες
  • 1,6g φυτικές ίνες
  • 136 mg καλίου
  • 49 mcg φυλλικού οξέος
  • 46 mg βιταμίνη C

Ποια είναι τα 4 κορυφαία οφέλη για την υγεία των φραουλών;

1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε πολύχρωμες χρωστικές ουσίες που έχουν προστατευτική δράση – αυτές οι ανθοκιανίνες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλεγμονωδών καταστάσεων και καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες παρατήρησης φαίνεται να συνδέουν την τακτική κατανάλωση μούρων με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά.

2. Μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα

Η κατανάλωση φραουλών φαίνεται να επιβραδύνει την έψη της γλυκόζης και μετριάζει τη χρήση ινσουλίνης, ειδικά όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες. Είναι οι πολύχρωμες ανθοκυανίνες που φαίνεται να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

3. Μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι φράουλες περιέχουν προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, δύο από τις οποίες – το ελλαγικό οξύ και οι ελλαγιταννίνες – έχουν αποδειχθεί πολλά υποσχόμενες στη διαχείριση ορισμένων από τις επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και διαχειρίζονται την αρτηριακή πίεση. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση αυτών των επιπτώσεων στους ανθρώπους.

4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Μελέτες δείχνουν ότι οι φράουλες μπορούν να προλάβουν ορισμένους καρκίνους. Το προστατευτικό αποτέλεσμα πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμός πολυφενολλών , συμπεριλαμβανομένου του ελλαγικού οξέος και των ελλαγιταννινών, οι οποίες φαίνεται να σταματούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε μελέτες σε ζώα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να καθοριστεί η σωστή μέθοδος δράσης και να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

 

Είναι οι φράουλες ασφαλείς για κατανάλωση από όλους;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να απολαμβάνουμε τις φράουλες χωρίς πρόβλημα, είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Εάν έχετε αλλεργίες στη γύρη σημύδας ή στα μήλα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια δευτερεύουσα τροφική αλλεργία στις φράουλες. Εάν αυτό είναι σχετικό, θα πρέπει να αποφύγετε τις φράουλες.

Οι φράουλες, μαζί με τα φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης βρογχογόνα, ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως όσοι έχουν πάθηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψή τους.

 

Πίσω →