Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα κορυφαία 12 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν τιμηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για τη χρήση τους στην οινοποίηση.

Υπάρχουν πολλοί τύποι σταφυλιών, όπως πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο και ροζ. Αναπτύσσονται σε ομάδες και έρχονται σε ποικιλίες χωρίς σπόρους και χωρίς σπόρους.

Τα σταφύλια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά.

Παρακάτω είναι 12 κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών.

 1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα βιταμίνες C και K

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα φλιτζάνι (151 γρ.) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • Θερμίδες: 104
 • Υδατάνθρακες: 27,3 γρ.
 • Πρωτεΐνη:1,1 γρ.
 • Λίπος:0,2 γρ.
 • Berνα: 1,4 γρ.
 • Βιταμίνη C: 27%
 • Βιταμίνη Κ: 28%
 • Θειαμίνη: 7%
 • Ριβοφλαβίνη: 6%
 • Βιταμίνη Β6: 6%
 • Κάλιο: 8%
 • Χαλκός: 10%
 • Μαγγάνιο: 5%

Ένα φλιτζάνι (151 γρ.) σταφυλιών παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της RDI για βιταμίνη Κ , μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του συνδετικού ιστού.

 1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, για παράδειγμα. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτό το φρούτο. Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στο δέρμα και τους σπόρους. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους. Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν παρόντα ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι 'αυτό και το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις. Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη , η οποία ταξινομείται ως πολυφαινόλη.

 1. Οι φυτικές ενώσεις μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου

Τα σταφύλια περιέχουν υψηλά επίπεδα ευεργετικών φυτικών ενώσεων, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου. Η ρεσβερατρόλη, μία από τις ενώσεις που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο, έχει μελετηθεί καλά όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο μειώνοντας τη φλεγμονή, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Ωστόσο, ο μοναδικός συνδυασμός φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να είναι υπεύθυνος για τα αντικαρκινικά οφέλη τους. Εκτός από τη ρεσβερατρόλη, τα σταφύλια περιέχουν επίσης κερσετίνη, ανθοκυανίνες και κατεχίνες - όλα αυτά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι τα εκχυλίσματα σταφυλιών εμποδίζουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.

 1. Είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους
  • Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένα φλιτζάνι (151 γρ.) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, το οποίο είναι το 6% της RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 • Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης. Επιπλέον, οι δίαιτες υψηλές σε ρεσβερατρόλη, όπως η μεσογειακή διατροφή , έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης.

 1. Μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσουν από τον διαβήτη

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γρ. ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γρ.), κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) 53, ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα ένα φαγητό αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Επιπλέον, οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί γλυκόζη και συνεπώς να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ρεσβερατρόλη αυξάνει επίσης τον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης στις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίοι μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη.

 1. Περιέχουν διάφορες ενώσεις που ωφελούν την υγεία των ματιών

Τα φυτικά χημικά που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να προστατεύσουν από κοινές ασθένειες των ματιών. Τα σταφύλια επίσης περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα μάτια από βλάβες από το μπλε φως.

 1. Μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου σας και να ενισχύσει τη μνήμη σας. Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αν και χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτό.

 1. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και βιταμίνη Κ.

 1. Μπορεί να προστατεύσουν από ορισμένα βακτήρια, ιούς και μολύνσεις ζύμης

Πολλές ενώσεις στα σταφύλια έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν και καταπολεμούν βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι πολύ γνωστή για την ευεργετική της επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα δέρματος σταφυλιού προστατεύει από τον ιό της γρίπης σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων. Επιπλέον, οι ενώσεις στα σταφύλια σταμάτησαν τον ιό του έρπητα, την ανεμοβλογιά και τις μολύνσεις ζύμης από τη διάδοση σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων. Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να προστατεύσει από τις τροφιμογενείς ασθένειες. Όταν προστέθηκε σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων, αποδείχθηκε ότι εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. Coli.

 1. Μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση και να προωθήσει τη μακροζωία

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να επηρεάσουν τη γήρανση και τη διάρκεια ζωής. Έχει αποδειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής σε διάφορα είδη ζώων. Αυτή η ένωση διεγείρει μια οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζονται sirtuins, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία. Ένα από τα γονίδια που ενεργοποιεί η ρεσβερατρόλη είναι το γονίδιο SirT1. Αυτό είναι το ίδιο γονίδιο που ενεργοποιείται από δίαιτες χαμηλών θερμίδων, το οποίο έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε μελέτες σε ζώα. Η ρεσβερατρόλη επηρεάζει επίσης αρκετά άλλα γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση και τη μακροζωία.

 1. Μπορεί να αποτρέψουν τις χρόνιες ασθένειες μειώνοντας τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, αρθρίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

 1. Είναι νόστιμα, ευέλικτα και εύκολα ενσωματωμένα σε μια υγιεινή διατροφή

Τα σταφύλια είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τα απολαύσετε:

 • Φάτε σταφύλια σκέτα ως σνακ.
 • Καταψύξτε τα σταφύλια για δροσερή απόλαυση.
 • Προσθέστε ψιλοκομμένα σταφύλια σε μια σαλάτα λαχανικών ή κοτόπουλου.
 • Χρησιμοποιήστε σταφύλια σε μια φρουτοσαλάτα.
 • Προσθέστε σταφύλια ή χυμό σταφυλιού σε ένα smoothie.
 • Προσθέστε τα σταφύλια σε ένα τυρί του διοικητικού συμβουλίου για ορεκτικό ή επιδόρπιο.
 • Πιείτε 100% χυμό σταφυλιού.

Πίσω →