Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα Γεύματα με Ψάρι Προσφέρουν Μεγάλα Οφέλη

Οι μεγαλύτερες μελέτες δημόσιας υγείας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 50.000 άτομα, έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριών πλουσίων σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τον καρδιακό μυ και προλαμβάνει τον αιφνίδιο θάνατο. Τα λιπαρά δρουν ισχυροποιώντας τις μεμβράνες στην καρδιά, γεγονός το οποίο την προστατεύει από την ανάπτυξη ανώμαλων καρδιακών ρυθμών.

Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση, συστήνει την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιολογικά νοσήματα θα πρέπει να προσλαμβάνουν από 1 έως 4 γραμμάρια την ημέρα, συμπληρωμάτων με έλαια από ψάρια. Μια μελέτη από το Harvard, έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών μόνο μια με τρεις φορές τον μήνα, μείωσε την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αντίθεση με παλιότερες μελέτες, αυτή η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους ψαριού, ακόμα και των φιλέτων ψαριού των fast-food, ήταν ωφέλιμη- όχι μόνο των ψαριών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων, όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Επίσης αυτή η μελέτη έδειξε ότι ενώ η κατανάλωση κάποιας ποσότητας ψαριών ήταν ωφέλιμη, η περαιτέρω κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας δεν επέφερε περισσότερα οφέλη. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε το ακριβώς αντίθετο (Circulation 106:2747-2757, 2002).

 Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι οι ειδικοί της διατροφής συμφωνούν ότι το ψάρι θα πρέπει  να αποτελεί σταθερό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.

Πίσω →