Πολλά διαφορετικά τρόφιμα μας παρέχουν καροτενοειδή, τα οποία έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα για την υγεία όταν όμως απορροφώνται από τα κύτταρα. Η κατανάλωση τροφής πλούσιας σε λιπαρά σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή βοηθά στην βελτίωση της απορρόφησής τους. Μερικές από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως είναι για παράδειγμα τα καρότα, τα πράσινα λαχανικά και οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά ( λιγότερο από 1 γραμμάριο ανά μερίδα). Για αυτό λοιπόν συστήνεται η κατανάλωση αβοκάντο μαζί με τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή.

Η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι η ίδια σε όλο το φρούτο. Έχει βρεθεί ότι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του βρίσκονται στην φλούδα του και κοντά σε αυτήν. Για αυτό καλό είναι όταν καθαρίζουμε το αβοκάντο μαζί με την φλούδα να μην αφαιρούμε μεγάλο μέρος της σάρκας του.

Όσον αφορά την καρδιακή υγεία φαίνεται να ασκεί ευεργετική δράση. Το αβοκάντο είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε λιπαρά. Το 82% των θερμίδων του είναι λίπη. Έχει αναλογία 10:1 ω-6 προς ω-3. Το αβοκάντο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος, να βελτιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και να μειώνει τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες έπειτα από την κατανάλωση του.

Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστου λίπους στο αβοκάντο , ειδικά το ελαϊκό οξύ, παίζουν ρόλο σε αυτά τα οφέλη που σχετίζονται με την καρδιακή υγεία. Σχεδόν 15 από τα 22 γρ. λίπους (68%) που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι αβοκάντο προέρχονται από μονοακόρεστα λιπαρά. Εκτός από το υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, ωστόσο, το αβοκάντο προσφέρει μερικές άλλες μοναδικές λιπαρές ιδιότητες. Μας παρέχει φυτοστερόλες. Αυτή η ειδική ομάδα λιπών έχει αποδειχθεί ότι παρέχει σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη στα συστήματα του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Όχι τόσο ξεκάθαρα από την άποψη της διατροφής είναι οι πολυυδροξυλιωμένες λιπαρές αλκοόλες, ή PFA, που βρίσκονται στο αβοκάντο. Τα PFA είναι μια ομάδα ενώσεων που σχετίζονται με το λίπος και απαντώνται συχνότερα σε θαλάσσια φυτά παρά σε χερσαία φυτά. Ωστόσο, οι μελέτες που έχουμε δει σε PFAs και αβοκάντο έχουν εξαγάγει αυτά τα PFA από το σπόρο (ή το λάκκο) του φρούτου, παρά τον πολτό. Δεδομένου ότι συνήθως δεν καταναλώνουμε αυτό το μέρος του αβοκάντο, ο πρακτικός ρόλος αυτών των PFA από διατροφική άποψη είναι λιγότερο σαφής από τον ρόλο των μονοακόρεστων και των φυτοστερολών που περιγράφονται παραπάνω.

Τα αβοκάντο παρέχουν πολλά ευεργετικά οφέλη σχετικά με την υγεία στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, στην ρύθμιση της ινσουλίνης και στην μείωση της φλεγμονής.

Επίσης το αβοκάντο παρέχει πολλά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φυτοστερόλες τα οποία βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακού νοσήματος και στην μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής όπως είναι το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε.

Πίσω →