Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν γενικά πιο υγιεινή διατροφή, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως από όσους δεν τρώνε πρωινό.

Το πρωινό έχει μια ξεχωριστή επίδραση πάνω σας από οποιοδήποτε άλλο γεύμα, επειδή ο χρόνος μεταξύ της νύχτας και του γεύματος του επόμενου πρωινού είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που περνάει το σώμα σας χωρίς τροφή. Το να τρώτε μέσα σε δύο ώρες μετά το ξύπνημα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζετε τη γλυκόζη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πρωινό είναι ένα ζωτικής σημασίας γεύμα εάν θέλετε να διατηρήσετε τον ενεργό τρόπο ζωής σας, φροντίζοντας όμως να λαμβάνετε τις πρωινές σας θερμίδες από ένα καλά ισορροπημένο γεύμα. Το να αφιερώσετε χρόνο για να φάτε κάτι θρεπτικό στην αρχή της ημέρας σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική σας ευεξία και υγεία.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού είναι ευεργετική για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Τα σημαντικότερα οφέλη:

  • Παρέχει ενέργεια

Οι άνθρωποι τρώνε πρωινό είναι πιο δραστήριοι σωματικά το πρωί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωινό τους βοηθά να ξεκινήσουν τη μέρα τους με περισσότερη ενέργεια και όρεξη.

  • Καλό για τη μνήμη

Το πρωινό μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την ταχύτητα με την οποία επεξεργάζονται τις πληροφορίες, τη λογική, τη δημιουργικότητα, τη μάθηση και τα ταλέντα στην ομιλία τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, σύμφωνα με έρευνες.

  • Διατηρεί το βάρος σας χαμηλά

Η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς το αίσθημα πληρότητας οδηγεί στην αποφυγή βουλιμικών επεισοδίων ιδίως τις βραδινές ώρες.

  • Προστατεύσει την καρδιά σας

‘Όσοι δεν τρώνε πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα καρδιακών παθήσεων όπως και διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση.

  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ

Ένα πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον διαβήτη.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης

Το πρωινό προσφέρει βασικά μικροθρεπτικά συστατικά ενώ μειώνει το στρες στον οργανισμό. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να προκαλέσει την είσοδο των ωοθυλακίων στην τελογενή κατάσταση (ηρεμίας), αυξάνοντας την πιθανότητα απώλειας μαλλιών. Μετά από μια νύχτα νηστείας, ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό παρέχει θρέψη στα μαλλιά και προάγει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας

Η στέρηση πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ημικρανίες λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ημικρανικούς πονοκεφάλους, επομένως η παράλειψη του πρωινού προκαλεί ημικρανία.

  • Πρόσληψη φυτικών ινών

Το πρωινό είναι το ιδανικό γεύμα για φυτικές ίνες, τις οποίες πολλοί δεν λαμβάνουν αρκετά από τη διατροφή τους. Η προώθηση του πρωινού ως υγιεινή συνήθεια και η συμπερίληψή του ως πρωινού γεύματος ρουτίνας σας δίνει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε τους στόχους σε φυτικές ίνες.

Το πρωινό, σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, είναι μια εξαιρετική περίοδος για να συμπεριλάβετε φυτικές ίνες υψηλής διαλυτότητας.

  • Καλύτερη διάθεση

Ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Μετά από έναν βραδινό ύπνο, το πρωινό θα αναπληρώσει τα αποθέματα γλυκόζης του εγκεφάλου σας.

Πίσω →