Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα 8 καλύτερα φαγητά και ποτά πριν τον ύπνο!

Ο καλός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη γενική υγεία.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, να διατηρήσει τον εγκέφαλό σας υγιή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Συνιστάται γενικά να κοιμόμαστε μεταξύ 7 και 9 ώρες χωρίς διακοπή κάθε βράδυ, αν και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε τον καλό ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στη διατροφή σας, καθώς ορισμένα τρόφιμα και ποτά έχουν ιδιότητες που προάγουν τον ύπνο.

Παρακάτω είναι τα 9 καλύτερα τρόφιμα και ποτά που μπορείτε να καταναλώσετε πριν από τον ύπνο για να βελτιώσετε την ποιότητα του.

  1. Τα αμύγδαλα!

Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός με πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, καθώς μόλις 28 γρ. από αυτά περιέχουν 18% των καθημερινών αναγκών ενός ενήλικα σε φωσφόρο, 23% σε ριβοφλαβίνη, 25% σε μαγγάνιο για τους άνδρες και 31% για τις γυναίκες. Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων έχει συσχετιστεί με χαμηλότερους κινδύνους μερικών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποιότητας του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αμύγδαλα, μαζί με πολλούς άλλους τύπους ξηρών καρπών, αποτελούν πηγή της ορμόνης μελατονίνης. Η μελατονίνη ρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι και σηματοδοτεί το σώμα μας να προετοιμαστεί για ύπνο. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, παρέχοντας το 19% των ημερήσιων αναγκών σε μόνο 28 γρ. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ειδικά για όσους έχουν αϋπνία.

  1. Η γαλοπούλα!

Η γαλοπούλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με τη ψητή γαλοπούλα να παρέχει σχεδόν 8 γρ. πρωτεΐνης ανά 28 γρ. Η γαλοπούλα έχει μερικές ιδιότητες που εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι κουράζονται αφού την τρώνε ή πιστεύουν ότι ενθαρρύνει την υπνηλία. Ειδικότερα, περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή της μελατονίνης. Η πρωτεΐνη στην γαλοπούλα μπορεί επίσης να συμβάλει στην ικανότητά της να προάγει την κούραση.

  1. Το τσαι από χαμομήλι!

Το τσάι από χαμομήλι είναι ένα δημοφιλές τσάι που μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία . Είναι γνωστό για τις φλαβόνες του. Οι φλαβόνες είναι μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που μειώνουν τη φλεγμονή που συχνά οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, το τσάι αυτό έχει μερικές μοναδικές ιδιότητες που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου. Συγκεκριμένα, περιέχει απιγενίνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό μας που μπορεί να προωθήσουν την υπνηλία και να μειώσουν την αϋπνία.

  1. Το ακτινίδιο!

Τα ακτινίδια είναι φρούτα χαμηλών θερμίδων και πολύ θρεπτικά. Ένας φρούτο περιέχει μόνο 42 θερμίδες και ένα σημαντικό ποσό των θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C. Παρέχει στους άνδρες και τις γυναίκες το 23% και το 31%, αντίστοιχα, της βιταμίνης Κ που χρειάζονται κάθε μέρα. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα φυλλικού οξέος και καλίου καθώς και πολλά ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με μελέτες σχετικά με τη δυνατότητά τους να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, τα ακτινίδια μπορεί επίσης να είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε πριν κοιμηθείτε. Τα αποτελέσματα που προάγουν τον ύπνο από τα ακτινίδια αποδίδονται μερικές φορές στη σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου μας. Έχει επίσης προταθεί ότι τα αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά στα ακτινίδια, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνα για τις επιδράσεις τους στον ύπνο.

  1. Ο χυμός από κεράσια!

Ο χυμός από κεράσια έχει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Πρώτον, παρέχει μέτριες ποσότητες μερικών σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως μαγνήσιο και φώσφορο. Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου.

Περίπου 240 ml περιέχει 17% του καλίου που χρειάζεται μια γυναίκα κάθε μέρα και 13% του καλίου που χρειάζεται ένας άντρας. Ο χυμός από κεράσι είναι επίσης γνωστό ότι προάγει την υπνηλία και έχει μελετηθεί ακόμη και για τον ρόλο του στην ανακούφιση της αϋπνίας. Για αυτούς τους λόγους, η κατανάλωση χυμού κερασιού πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας. Οι επιπτώσεις που προωθούν τον ύπνο από το χυμό κερασιού οφείλονται στις υψηλές ποσότητες μελατονίνης.

  1. Τα λιπαρά ψάρια!

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί, είναι απίστευτα υγιεινά. Αυτό που τα καθιστά μοναδικά είναι οι εξαιρετικές τους ποσότητες σε βιταμίνης D. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D στα λιπαρά ψάρια έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών πριν από τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να κοιμηθείτε πιο βαθιά.

  1. Τα καρύδια!

Τα καρύδια είναι ένας δημοφιλής τύπος ξηρού καρπού. Είναι άφθονα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας πάνω από 19 βιταμίνες και μέταλλα, επιπλέον 1,9 γραμμάρια ινών, σε μόλις 28 γρ. Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χαλκό. Επιπλέον, τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή υγιών λιπών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και του λινελαϊκού οξέος. Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση καρυδιών βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, καθώς είναι μια από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Η σύνθεση λιπαρών οξέων από καρύδια μπορεί επίσης να συμβάλει στον καλύτερο ύπνο.

  1. Το λευκό ρύζι!

Το λευκό ρύζι είναι ένας κόκκος που καταναλώνεται ευρέως ως βασικό φαγητό σε πολλές χώρες. Περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα μερικών βιταμινών και μετάλλων. 79 γρ. παρέχει το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυλλικό οξύ. Παρέχει επίσης 21% των ημερήσιων αναγκών θειαμίνης για τους άνδρες και 22% των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες. Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η έλλειψη φυτικών ινών συμβάλλουν στον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα μας. Έχει προταθεί ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ρύζι, τουλάχιστον 1 ώρα πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

 

Πίσω →