Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα 6 καλύτερα φρούτα και λαχανικά που σας συνιστώ ως διαιτολόγος για το φθινόπωρο.

Από το Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η φθινοπωρινή συγκομιδή φέρνει μια ποικιλία από υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα, από γλυκοπατάτες, μήλα μέχρι αχλάδια ιδανικά να τα προσθέσετε στην δίαιτα σας .

  1. Τα μήλα!

Αυτά τα γλυκά, φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν  να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην καθυστέρηση της  γήρανσης. Τα μήλα έχουν  μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών οξέων και φλαβονοειδών.

  1. Το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών!

Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, διαθέτουν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις γλυκοσινολικών τα οποία καταπολεμούν τον καρκίνο. Δοκιμάστε τα για ένα υπέροχο ξεκίνημα για την ημέρα σας.

  1. Τα αχλάδια!

Αυτά τα γλυκά φρούτα είναι υψηλά σε διαιτητικές ίνες, γεγονός που βοηθά στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

  1. Τα ρόδια!

Υπάρχουν, μελέτες που υποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ρόδι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως είναι οι καρδιακές προσβολές .Επίσης, υπάρχουν  μελέτες που δείχνουν ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη καθοριστικά.

  1. Τα κολοκύθα!

Τα κολοκυθάκια είναι μια από τις καλύτερες πηγές α και β-καροτένιου, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε ρετινόλη και προωθούν την καλή όραση και την κυτταρική  ανάπτυξη. Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης μια καλή πηγή ά-λινολενικού οξέος, το οποίο βοηθάει τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

  1. Οι γλυκοπατάτες!

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο μπορεί να αποτρέψει την ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α, να προωθήσει την υγιή όραση και να παράγει ρετινόλη. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C και όταν τρώγονται με την φλούδα τους.

Πίσω →