Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα 5 κορυφαία οφέλη της κολοκύθας για την υγεία

Μια μερίδα 80 γρ κολοκύθας (βρασμένη) παρέχει:

  • Μια μερίδα 80 γρ κολοκύθας (βρασμένη) παρέχει:
  • 10 Kcal / 42 KJ
  • 0,5 g πρωτεΐνης
  • 0,2 γρ Λίπος
  • 1,5 g Υδατάνθρακες
  • 1,4 g σάκχαρα
  • 1,2 g φυτικές ίνες
  • 67mg Κάλιο
  • 764 mcg καροτένια
  • 6mg βιταμίνη C

 

1. Μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα

Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C και E, καθώς και με βήτα-καροτίνη, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματός μας .

Η βιταμίνη C δεν παράγεται φυσικά από το σώμα, επομένως είναι σημαντικό να τη λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, καθώς παίζει ρόλο στον σχηματισμό κολλαγόνου που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και συνεργάζεται με τη βιταμίνη C για να προστατεύει από τη φθορά από τον ήλιο και την ξηρότητα . Η βιταμίνη Α, ή βήτα-καροτίνη, εμπλέκεται επίσης στην προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UVB του ήλιου και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το ηλιακό έγκαυμα.

 

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α έχουν συνδεθεί με μειωμένη όραση και ακόμη και τύφλωση . Η βήτα-καροτίνη, καθώς και οι βιταμίνες C και E, συμβάλλουν στην προστασία των ματιών και στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία . Η κολοκύθα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή δύο καροτενοειδών που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα επίπεδα των οποίων έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη.

3. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως φαίνεται από το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα, οι κολοκύθες περιέχουν βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν καταναλώνεται. Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού . Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στην ανοσοποιητική δραστηριότητα διευκολύνοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού και αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η ιατρική ονομασία ενός συνδυασμού καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συλλογικά, αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι δίαιτες πλούσιες σε καροτενοειδή, οι οποίες είναι χρωστικές που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που τους δίνουν το πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο χρώμα τους, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης του μεταβολικού συνδρόμου .

5. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών, των βιταμινών Α και Ε, που βρίσκονται στην κολοκύθα, μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού .

 

 

Πίσω →