Διατροφικά οφέλη του σπανακιού

Μια μερίδα 80g (ωμά) περιέχει:

  • 20 kcal
  • 2,2 γρ πρωτεΐνης
  • 0,6 γρ λίπος
  • 1,3 γρ υδατάνθρακες
  • 2,2 g φυτικές ίνες
  • 136 mg ασβεστίου
  • 1,68 mg σιδήρου
  • 91mcg φυλλικού οξέος
  • 21 mg βιταμίνη C

 

Ποια είναι τα 5 κορυφαία οφέλη του σπανακιού για την υγεία;

1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης

Το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του σπανακιού υποδηλώνει ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης και καροτενοειδή που προάγουν την υγεία, όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη . Εκτός από αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά, αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγιή όραση, βοηθώντας στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

2. Μπορεί να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας

Το σπανάκι θεωρείται από καιρό ως φυτό που μπορεί να αποκαταστήσει την ενέργεια, να αυξήσει τη ζωτικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα του αίματος. Υπάρχουν καλοί λόγοι για αυτό, όπως το γεγονός ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο. Αυτό το μέταλλο παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση DNA. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται οξαλικό οξύ, που βρίσκεται φυσικά στο σπανάκι, φαίνεται να αναστέλλουν την απορρόφηση μετάλλων όπως ο σίδηρος. Το ελαφρύ μαγείρεμα ή ο μαρασμός όμως φαίνεται να ελαχιστοποιούν αυτές τις επιπτώσεις.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Το σπανάκι, όπως και το παντζάρι, είναι φυσικά πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά άλατα. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και της πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία και προάγοντας τη διαστολή. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Τα τρόφιμα πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το σπανάκι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβίωση της καρδιακής προσβολής.

4. Μπορεί να υποστηρίξει υγιή οστά

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ καθώς και πηγή μαγνησίου , ασβεστίου και φωσφόρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των οστών .

5. Μπορεί να είναι προστατευτικό

Το σπανάκι είναι γεμάτο με προστατευτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες. Μαζί με την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, αυτές οι ενώσεις μπορεί να προάγουν τις προστατευτικές ιδιότητες του καρκίνου .

 

 

Πίσω →