Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα 10 οφέλη από τη γύρη των λουλουδιών!

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη από φυτά και τη μεταφέρουν στην κυψέλη, όπου αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται ως τροφή για την αποικία.

Η γύρη δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες όπως το μέλι, ο βασιλικός πολτός ή η κηρήθρα. Αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να μην περιέχουν γύρη ή να περιέχουν άλλες ουσίες.

Πρόσφατα, η γύρη έχει κερδίσει έδαφος στην κοινότητα υγείας γιατί είναι φορτωμένη με θρεπτικές ουσίες, αμινοξέα, βιταμίνες, λιπίδια και πάνω από 250 δραστικές ουσίες.

Παρακάτω είναι 11 οφέλη για την υγεία από τη γύρη, που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

 1. Έχει εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ με περισσότερες από 250 δραστικές ουσίες.

Η γύρη διαθέτει εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ. Περιέχει πάνω από 250 βιολογικά δραστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων, λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων και αντιοξειδωτικών.

Οι κόκκοι της γύρης αποτελούνται από περίπου:

 • Υδατάνθρακες: 40%
 • Πρωτεΐνη: 35%
 • Νερό: 4-10%
 • Λίπη: 5%
 • Άλλες ουσίες: 5–15%

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα, αντιβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, το θρεπτικό περιεχόμενο της γύρης εξαρτάται από την πηγή των φυτών και την εποχή που συλλέγεται.

 1. Έχει υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και τις χρόνιες παθήσεις.

Η γύρη είναι πλούσια σε μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων φλαβονοειδή, καροτενοειδή, κουερσετίνη, καεμπερόλη και γλουταθειόνη. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από δυνητικά επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. Οι δοκιμαστικοί σωλήνες, τα ζώα και ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στη γύρη μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή, να εξαλείψουν τα επιβλαβή βακτήρια, να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις και να καταπολεμήσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των όγκων. Ωστόσο, το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο της γύρης εξαρτάται επίσης από την πηγή του φυτού.

 1. Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως τα λιπίδια του αίματος και τη χοληστερόλη.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Τόσο τα υψηλά λιπίδια του αίματος όσο και η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι η γύρη μπορεί να μειώσει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στη γύρη μπορούν να προστατεύσουν τα λιπίδια από την οξείδωση. Όταν τα λιπίδια οξειδώνονται, μπορούν να συσσωρευτούν, περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 1. Μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος και να προστατεύσει το συκώτι σας από τοξικές ουσίες.

Το ήπαρ σας είναι ένα ζωτικό όργανο που διαλύει και αφαιρεί τις τοξίνες από το αίμα σας. Σε παλαιότερα μελέτη, η γύρη ενίσχυσε την αντιοξειδωτική άμυνα του ήπατος και απομάκρυνε περισσότερα απόβλητα, όπως η μηλονδιαλδεΰδη και η ουρία, από το αίμα. Η γύρη προάγει την επούλωση του ήπατος.

 1. Είναι πλούσια σε διάφορες ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η γύρη χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μείωση της φλεγμονής και του πρήξιμου. Στην πραγματικότητα, τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματά της έχουν συγκριθεί με πολλά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η φαινυλβουταζόνη, η ινδομεθακίνη, η αναλγίνη και η ναπροξένη.

Η γύρη συσκευάζει διάφορες ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το πρήξιμο, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής κουερσετίνης, η οποία μειώνει την παραγωγή φλεγμονωδών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, όπως το αραχιδονικό οξύ.

 1. Μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε την ασθένεια ενισχύοντας την ανοσία και σκοτώνοντας τα βακτήρια.

Η γύρη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας να αποφύγετε ασθένειες και ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Πρώτον, η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και την εμφάνιση αλλεργιών.

Επίσης, αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες επιβεβαίωσαν ότι η γύρη έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το εκχύλισμα γύρης βρέθηκε να σκοτώνει δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.

 1. Μπορεί να βοηθήσει την επούλωση πληγών και να αποτρέψει τις μολύνσεις.

Η γύρη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας στην επούλωση των πληγών.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της γύρης μπορούν επίσης να αποτρέψουν λοιμώξεις, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία επούλωσης για γρατζουνιές, κοψίματα, εκδορές και εγκαύματα.

 1. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η γύρη μπορεί να έχει εφαρμογές για τη θεραπεία και την πρόληψη καρκίνων, οι οποίοι εμφανίζονται όταν τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανώμαλα.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα με βάση τον άνθρωπο.

 1. Μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι εξάψεις.

Η εμμηνόπαυση, η οποία σηματοδοτεί τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστα συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση και διαταραχές του ύπνου.

Μελέτες δείχνουν ότι η γύρη μπορεί να ανακουφίσει αρκετά συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

 1. Μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και τη μακροζωία.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η γύρη μπορεί να βελτιώσει τη χρήση θρεπτικών ουσιών από το σώμα σας.

Πίσω →