Ιουλία Χαριστού ΔιατροφολόγοςΧρήσιμα άρθραΣυμβουλέςΤα 10 Κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών

Τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που πρέπει να ταξινομηθούν ως «υπερτροφές».

Είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία είναι σπάνια στη σύγχρονη διατροφή.

1. Απίστευτα Θρεπτικό

Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη.

Ένα ολόκληρο αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να μετατραπεί ένα μεμονωμένο κύτταρο σε κοτόπουλο.

  • Ένα μόνο μεγάλο βρασμένο αυγό περιέχει :
  • Βιταμίνη Α: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φολικό οξύ: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β5: 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β12: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Βιταμίνη Β2: 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Φώσφορος: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
  • Σελήνιο: 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Τα αυγά περιέχουν επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6, ασβεστίου και ψευδαργύρου

Αυτό συνοδεύεται από 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια υγιών λιπαρών.

Τα αυγά περιέχουν επίσης διάφορα ιχνοστοιχεία που είναι σημαντικά για την υγεία.

Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι λίγο πολύ η τέλεια τροφή. Περιέχουν λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεστε.

Εάν μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας αυγά βοσκής ή εμπλουτισμένα με ωμέγα-3, αυτά είναι ακόμα καλύτερα . Περιέχουν υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών και είναι πολύ υψηλότερες σε βιταμίνη Α και Ε.

2. Υψηλά σε χοληστερόλη, αλλά δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερόλη του αίματος

Είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, ένα μόνο αυγό περιέχει 212 mg, που είναι πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 300 mg. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η χοληστερόλη στη διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερόλη στο αίμα . Το συκώτι στην πραγματικότητα παράγει μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης κάθε μέρα. Όταν αυξάνετε την πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης, το συκώτι σας παράγει απλώς λιγότερη χοληστερόλη για να εξισορροπηθεί .

Ωστόσο, η ανταπόκριση στην κατανάλωση αυγών ποικίλλει μεταξύ των ατόμων :

  • Στο 70% των ανθρώπων, τα αυγά δεν αυξάνουν καθόλου τη χοληστερόλη
  • Στο άλλο 30% (που ονομάζονται «υπερανταποκρινόμενοι»), τα αυγά μπορούν να αυξήσουν ήπια την ολική και την LDL χοληστερόλη

Ωστόσο, άτομα με γενετικές διαταραχές όπως η οικογενής υπερχοληστερολαιμία ή μια παραλλαγή γονιδίου που ονομάζεται ApoE4 μπορεί να θέλουν να περιορίσουν ή να αποφύγουν τα αυγά.

3. Αυξήστε την HDL (η «καλή») χοληστερόλη

Η HDL σημαίνει λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας. Είναι συχνά γνωστή ως η «καλή» χοληστερόλη .

Τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL έχουν συνήθως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας .

Η κατανάλωση αυγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αύξηση της HDL. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα για έξι εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα HDL κατά 10% .

4. Περιέχουν χολίνη – μια σημαντική θρεπτική ουσία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετά.

Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει, ωστόσο είναι μια απίστευτα σημαντική ουσία και συχνά ομαδοποιείται με τις βιταμίνες Β.

Η χολίνη χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών και παίζει ρόλο στην παραγωγή μορίων σηματοδότησης στον εγκέφαλο, μαζί με διάφορες άλλες λειτουργίες .

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας χολίνης είναι σοβαρά, οπότε ευτυχώς είναι σπάνια.

Τα ολόκληρα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης. Ένα μόνο αυγό περιέχει περισσότερα από 100 mg αυτής της πολύ σημαντικής θρεπτικής ουσίας.

5. Συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η LDL χοληστερόλη είναι γενικά γνωστή ως η «κακή» χοληστερόλη.

Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα LDL συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων .

Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η LDL χωρίζεται σε υποτύπους με βάση το μέγεθος των σωματιδίων.

Υπάρχουν μικρά, πυκνά σωματίδια LDL και μεγάλα σωματίδια LDL.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν κυρίως μικρά, πυκνά σωματίδια LDL έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τα άτομα που έχουν κυρίως μεγάλα σωματίδια LDL .

Ακόμα κι αν τα αυγά τείνουν να αυξάνουν ήπια τη χοληστερόλη LDL σε μερικούς ανθρώπους, οι μελέτες δείχνουν ότι τα σωματίδια αλλάζουν από μικρή, πυκνή σε μεγάλη LDL, κάτι που είναι μια βελτίωση .

6. Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη — αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιών

Μία από τις συνέπειες της γήρανσης είναι ότι η όραση τείνει να χειροτερεύει.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση ορισμένων εκφυλιστικών διεργασιών που μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια μας.

Δύο από αυτά ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού .

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, δύο πολύ συχνές οφθαλμικές διαταραχές .

Οι κρόκοι αυγών περιέχουν μεγάλες ποσότητες τόσο λουτεΐνης όσο και ζεαξανθίνης.

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία αξίζει άλλη μια αναφορά εδώ. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης στον κόσμο .

7. Ωμέγα-3  μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Δεν δημιουργούνται όλα τα αυγά με την ίδια ακριβώς σύσταση σε θρεπτικά συστατικά. Η θρεπτική τους σύσταση ποικίλλει ανάλογα με το πώς τρέφονταν και εκτρέφονταν τα πουλερικά.

Τα αυγά από κότες που εκτράφηκαν σε βοσκότοπους ή/και τρέφονταν με τροφές εμπλουτισμένες με ωμέγα-3 τείνουν να είναι πολύ υψηλότερα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα .

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, έναν πολύ γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις .

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών εμπλουτισμένων σε ωμέγα-3 είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Σε μια μελέτη, η κατανάλωση μόνο πέντε αυγών εμπλουτισμένων σε ωμέγα-3 την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 16-18% .

8. Υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες

Οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος.

Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όλων των ειδών ιστών και μορίων που εξυπηρετούν τόσο δομικούς όσο και λειτουργικούς σκοπούς.

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή είναι πολύ σημαντική και οι μελέτες δείχνουν ότι οι τρέχουσες συνιστώμενες ποσότητες μπορεί να είναι πολύ χαμηλές.

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με ένα μόνο μεγάλο αυγό να περιέχει έξι γραμμάρια από αυτήν.

Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες, έτσι το σώμα σας είναι καλά εξοπλισμένο για να κάνει πλήρη χρήση της πρωτεΐνης που περιέχει.

Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της υγείας των οστών.

9. Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Για πολλές δεκαετίες, τα αυγά δαιμονοποιούνται άδικα.

Έχει υποστηριχθεί ότι λόγω της χοληστερόλης σε αυτά, πρέπει να είναι κακό για την καρδιά.

Πολλές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση 17 μελετών με συνολικά 263.938 συμμετέχοντες δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης αυγών και της καρδιακής νόσου ή του εγκεφαλικού . Πολλές άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα .

10. Είναι χορταστικά και τείνουν να σας κάνουν να τρώτε λιγότερες θερμίδες, βοηθώντας σας να χάσετε βάρος

Τα αυγά είναι απίστευτα χορταστικά. Είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και η πρωτεΐνη είναι, μακράν, το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό .

Τα αυγά έχουν υψηλή βαθμολογία σε μια κλίμακα που ονομάζεται δείκτης κορεσμού, ο οποίος μετρά την ικανότητα των τροφών να προκαλούν αισθήματα πληρότητας και να μειώνουν αργότερα την πρόσληψη θερμίδων .

Σε μια άλλη μελέτη, η αντικατάσταση ενός πρωινού με κουλούρι με ένα πρωινό με αυγό προκάλεσε σημαντική απώλεια βάρους σε διάστημα οκτώ εβδομάδων .

Πίσω →