Το σέλινο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και ωφέλιμο Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά και ταυτόχρονα από τα πιο υγιεινά. Επιπλέον, περιέχει και λίγες θερμίδες.

Όλα τα μέρη του σέλινου μπορούν να καταναλωθούν, από τους σπόρους μέχρι τα φύλλα.

Αυτό το υγιεινό λαχανικό περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και κάλιο, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται το σώμα για να εκτελέσει τις λειτουργίες του με τον βέλτιστο τρόπο.

Επιπρόσθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που υπάρχει στο σέλινο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε το σέλινο στην καθημερινή σας διατροφή:

1. Αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης Το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λίθων και στην επούλωση των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης λόγω των διουρητικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

2. Βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων. Το σέλινο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, της αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας λόγω των αντιφλεγμονωδών, οιδηματικών και αναλγητικών ιδιοτήτων του. Αρκεί να πίνετε ένα ποτήρι χυμό σέλινου καθημερινά.

3. Μειώνει τις φλεγμονές Το σέλινο έχει εκπληκτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πιο χρήσιμη ουσία είναι η λουτεολίνη, η οποία μειώνει τη φλεγμονή στον ιππόκαμπο - μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

4. Διατηρεί τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση Το κάλιο στο σέλινο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φθαλίδες που περιέχονται στο σέλινο έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τους μύες γύρω από τις αρτηρίες και να επιτρέπουν στα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

5. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι φθαλίδες μπορούν επίσης να μειώσουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης (LDL) στο σώμα. Προκαλούν την παραγωγή χολικών οξέων που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Για να το πετύχετε αυτό, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε μόνο δύο μίσχους σέλινου την ημέρα.

6. Είναι φυσικό διουρητικό. Τα επίπεδα μετάλλων, ειδικά το κάλιο και το νάτριο στο σέλινο το καθιστούν ισχυρό διουρητικό. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα.

7. Βελτιώνει την πέψη. Το σέλινο περιέχει πολύ νερό και αδιάλυτες φυτικές ίνες και για το λόγο αυτό, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και διεγείρει την πέψη.

8. Βελτιώνει την υγεία των ματιών Τα θρεπτικά συστατικά του σέλινου προστατεύουν και βελτιώνουν την υγεία των ματιών. Μόνο ένα κοτσάνι σέλινου περιέχει περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

9. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες Το σέλινο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά καθώς και βιταμίνες A, D και C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη Ε ενυδατώνει το δέρμα και τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν τη γήρανση του και το προστατεύουν από βλαβερές ουσίες.

Πίσω →